Megérkeztek az első eredmények a görögországi parlamenti választásról

A vasárnapi görögországi parlamenti választáson leadott szavazatok közel kétharmadának összesítése után az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt nagy előnnyel vezet a baloldali Sziriza tömörülés előtt - jelentette az AP amerikai hírügynökség vasárnap este.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 21. 21:34
null
Athén, 2023. május 21. A kormányzó jobboldali Új Demokrácia (ND) párt támogatói ünnepelnek az exit poll eredmények közzététele után a párt athéni kampányközpontjában 2023. május 21-én, a görög parlamenti választások napján. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz Fotó: Jánisz Koleszidisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi görögországi parlamenti választás exit poll eredményei alapján az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt vezet a baloldali Sziriza tömörülés előtt – jelentette be a hat legnagyobb görög közvélemény-kutató cég közös közleményben.

A szavazatukat már leadott választók megkérdezésével készült gyorsfelmérés szerint a Kiriákosz Micotakisz jelenlegi kormányfő által vezetett ND a voksok 36-40 százalékát szerezheti meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015–2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok 25-29 százalékára számíthat.

A felmérést végző ALCO, Marc, Metron Analysis, MRB Hellas, Pulse, és GPO cégeknek az exit pollon alapuló becslése alapján az ND várhatóan nem fog tudni egyedül kormányt alakítani a 300 fős görög parlamentben.

FRISSÍTÉS:

A leadott szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása után a Kiriákosz Micotakisz jelenlegi kormányfő által vezetett ND a voksok 41 százalékát szerezheti meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok alig 20 százalékára számíthat.

A vasárnapi volt az első parlamenti választás a balkáni országban azóta, hogy véget ért a nemzetközi intézmények szigorú felügyelete a görög gazdaság felett. A hitelintézetek mentőövet dobtak Athénnak és finanszírozták a görög gazdaság és állam működését az elmúlt tízéves pénzügyi válság idején.

A most 48 éves Ciprasz a közel egy évtizednyi hosszú válság során négy éven keresztül miniszterelnökként vezette az országot, és ezt követően már nem tudta visszaszerezni korábbi széles társadalmi-politikai támogatottságát.

Az új választási törvénynek megfelelően rendezett voksolás várható eredményei alapján az ND szinte biztosan nem fog tudni egyedül kormányt alakítani a 300 fős görög parlamentben.

Micotakisz vagy a többi politikai párt vezetője között keres koalíciós partnert, vagy júliusban előrehozott választások megtartása mellett dönthet más választási szabályok szerint, amely már lehetővé tenné, hogy az ND egyedül is kormányt alakíthasson.

Borítókép: A kormányzó jobboldali Új Demokrácia párt támogatói ünnepelnek az exit poll eredmények közzététele után a párt athéni kampányközpontjában 2023. május 21-én, a görög parlamenti választások napján (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.