Nemzeti gyásznapot hirdettek szerdán Olaszországban + videó

Rendkívüli támogatással segíti a veszteségek helyreállítását a Giorgia Meloni vezette kormány. A keddi kormányülésen kétmilliárd eurós alapot különítettek el az árvíz okozta károk rendezésére. Giorgia Meloni a kormánydöntést követően úgy nyilatkozott, soha korábban nem volt példa ilyen mértékű állami támogatásra.

2023. 05. 24. 16:16
null
This photo taken and issued as a handout by the Palazzo Chigi press office of Italy's prime minister on May 21, 2023 shows Italy's Prime Minister, Giorgia Meloni (R) shake hand with a resident while visiting the town of Faenza after deadly floodwaters hit the Emilia-Romagna region. Prime Minister Giorgia Meloni donned wellington boots and visited flooded homes in northeast Italy Sunday, after returning early from the G7 summit in Japan following floods which left 14 people dead. (Photo by Handout / Palazzo Chigi press office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP/Palazzo Chigi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet arról is határozott, hogy augusztus 31-ig felfüggesztik az adók, a rezsi és a lakáskölcsönök fizetését a katasztrófa sújtotta övezet lakóinak. Nyár végéig szünetelnek a polgári és büntetőjogi perek, amennyiben az érintett felek legalább egyike az árvíz károsultja. Húszmillió eurót szán a kormány a természeti csapás következtében megrongálódott oktatási intézmények helyreállítására. 

Az utólagos kárfelmérések szerint 104 iskola érintett, 49 intézményben bizonytalan az oktatás megkezdése, 58 esetben pedig bonyodalmakat jelent a megközelítés. 

Olaszország bízik abban, hogy a rendkívüli károkra való tekintettel az uniós szolidaritási alapból is részesülhet – jelentette be a napokban Giancarlo Giorgetti olasz pénzügyminiszter. Antonio Tajani külügyminiszter szerint az európai támogatás elérheti akár a négyszázmilliárd eurót is. Sajtóinformációk szerint csütörtökön látogat el az árvíz sújtotta térségbe Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

Közben a szomszédos Franciaország is a bajba jutott olaszok segítségére sietett a szorult helyzetben, a francia kormány negyven katonát, illetve a városokban és termőföldeken felhalmozódott víz elvezetésére alkalmas eszközöket küldött a térségbe. Antonio Tajani köszönetét fejezte ki a szomszédoktól érkező szolidaritásért. 

Egyre több fiatal önkéntes is érkezik a katasztrófa sújtotta településekre, ahol elkezdődhetett a sár és a romok eltakarítása. A „sár angyalainak” nevezett lelkes fiatalok énekelve bátorítják egymást és az elkeseredett helyieket.

Szerdán nemzeti gyásznapot hirdettek Olaszországban, a szélsőséges időjárás áldozataira emlékeztek. De újabb emberáldozatai is vannak az Emilia-Romagnát sújtó szélsőséges időjárásnak, tizenötre emelkedett az elhunytak száma. A mentési munkálatokat végző mélybúvárok egy 68 éves férfi holttestére bukkantak Ravenna közelében, akit május 17-e óta az eltűntek között tartottak számon. 

Az óriási károk mellett komoly problémát jelent az is, hogy még fel nem robbant lőszerek is felszínre kerültek a katasztrófa sújtotta területeken: hat darab második világháborús bombát találtak az árvíz mosta termőföldeken. 

A Forli és Faenza közötti földeken egy héttel az esőzések után még mindig állt a víz.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az árvíz sújtotta területen (Fotó: AFP/Palazzo Chigi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.