Összecsaptak a tüntetők és a NATO-katonák Koszovóban + videók

A szerb Kurir napilap információi szerint a koszovói rendőrség éles lőfegyverreket vet be a tüntetők ellen.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 17:56
Zvecan, 2023. május 29. Rohamrendõrök õrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A rendõrök azért vonultak ki, hogy megakadályozzák a helyzet romlását, miután a rendõrség és a helyi szerbek összecsaptak egymással. A szerbek tiltakozása 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek ne Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KFOR alakulatai megkezdték a tüntető szerb tömeg feloszlatását Észak-Koszovóban. A NATO koszovói missziója Zvecsan községben lépett fel erőszakkal a tiltakozó fegyvertelen emberek ellen. A délután folyamán villanógránátot és könnygázt is bevetettek, hogy szétzavarják a tömeget.

A szerbek ezt követően kövekkel, palackokkal és egyéb, a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal vágtak vissza. A Szerbiai Rádió és Televízió tudósítása szerint több sérültje is van az összecsapásoknak, a konfliktus pedig átterjedt a város más részeire is.

A tiltakozók ennek ellenére nem hajlandók hazamenni, a település központjában a mentők nyújtanak elsősegélyt a könnygázgránátok miatt megsérült embereknek. A helyzet rendkívül feszült – írja a Kosovo Online.

A szerb Kurir napilap pedig azt közölte, hogy a koszovói rendőrök éles fegyverrel lőnek az emberekre.

A B92 szerb hírportál arról számolt be, hogy minden irányból lövéseket hallani Zvecsanban. Igor Szimics, a Szerb Lista képviselője nem sokkal a támadást megelőzően felszólította az önkormányzat épülete előtt összegyűlt polgárokat, hogy üljenek csendben a földön, s tegyék fel a kezüket.

Borítókép: Rohamrendőrök őrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecsanban 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.