Biden ismét kikerülte a sajtó kérdéseit

Ismét nem tehettek fel kérdéseket az újságírók az amerikai elnöknek hétfőn, kivezették őket az ovális irodából. Joe Biden egész hivatali ideje alatt igyekszik kerülni a közvetlen újságírói kérdéseket, önálló sajtótájékoztatókat pedig nem tart.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 11:12
President Biden Meets With Congressional Leaders To Discuss The Debt Limit
US-PRESIDENT-BIDEN-MEETS-WITH-CONGRESSIONAL-LEADERS-TO-DISCUSS-T Fotó: ANNA MONEYMAKER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház ovális irodájában köszöntötte Mette Frederiksen dán miniszterelnököt. Megbeszélésük előtt rövid nyilatkozatot adtak a sajtónak, amelyben az Ukrajna megsegítése és a klímaváltozás elleni küzdelem iránti elkötelezettségükről beszéltek. Ezután azonban ahelyett, hogy válaszoltak volna a kérdésekre, Biden megköszönte a sajtó munkatársainak a részvételt, a Fehér Ház munkatársai pedig kikísérték őket az ovális irodából, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Az incidensről készült felvételen látható, hogy Biden és Frederiksen kedélyesen mosolyognak és cseverésznek, miközben az újságírók kérdezni próbálnak tőlük.

A mostani esethez kísértetiesen hasonlított a Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök májusi látogatása kapcsán tartott sajtótájékoztató, az újságíróknak akkor is kérdések nélkül kellett távozniuk, miközben Biden elnök mosolygott és kuncogott. 

Holott a sajtó munkatársainak nagyon is fontos kérdései lettek volna, hiszen a látogatásra épp abban az időszakban került sor, amikor az amerikai társadalom a migránsok gyors visszatoloncolását lehetővé tevő úgynevezett 42-es jogszabály lejártának következményeitől rettegett.

Tavaly októberben, amikor Isaac Herzog izraeli elnököt fogadta az ovális irodában, nem csupán kikísértette, de ki is gúnyolta az újságírókat.

Ez a találkozás különösen felháborította a sajtót, köztük a Bloomberg fehér házi tudósítóját, Nancy Cookot, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elnök alig néhány héttel a 2022-es félidős választások előtt visszautasította a kérdéseket.

Májusban a Fehér Ház bejelentette, hogy felülvizsgálják a sajtótájékoztatókon való részvétel szabályait, és a megbízóleveleket visszavonják, ha az újságírók nem viselkednek „professzionális módon”. Ismételt szabálysértés esetén felfüggeszthetik és ki is tilthatják őket. Ez azt követően történt, hogy a Today News Africa riportere, Simon Ateba többször is emelt hangon vonta kérdőre a Fehér Ház sajtótitkárát, Karine Jean-Pierre-t, amiért figyelmen kívül hagyta a terem hátsó részében elhelyezett riportereket.

Szerintem ezt arra lehet használni, hogy kirúgják a barátságtalan és kemény riportereket. A szabályt a hozzám hasonló emberek ellen fogják használni, akik keményen próbáltak kérdéseket feltenni

– mondta Ateba a Fox Newsnak.

A The Washington Post nemrégiben külön cikkben írt Biden és a média viszonyáról. Emlékeztetnek, Biden idén még egyetlen önálló sajtótájékoztatót sem tartott, kizárólag akkor állt ki az újságírók elé, ha más is volt vele. Mint írják, az amerikai nép és a szabad sajtó válaszokat szeretne hallani, ezekhez pedig nem kell más országok vezetőinek is jelen lennie.

A washingtoni napilap felidézte a fehér házi tudósítók legutóbbi vacsoráját, amelyen Biden viccelődött is azzal, milyen ritkán válaszol újságírói kérdésekre. Mint fogalmazott: „Sok szempontból ez a vacsora összefoglalja az első két hivatali évemet. Tíz percig beszélek, nem válaszolok kérdésekre, majd vidáman elmegyek.”

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.