időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Amerika megfenyegette az Oroszországgal üzletelő Észak-Koreát

2023.09.06. 09:35 2023.09.06. 09:48
Amerika megfenyegette az Oroszországgal üzletelő Észak-Koreát

Aktívan haladnak az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyverügyi tárgyalások − közölte egy amerikai tisztviselő, aki egyúttal figyelmeztette Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy országa magas árat fog fizetni, ha Oroszországot fegyverekkel látja el az ukrajnai hadműveletekhez.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Házban újságírók előtt arról beszélt, hogy Phenjannak meg kell fizetnie az árát a nemzetközi közösségben, ha fegyvereket biztosít Oroszországnak.

Továbbra is felszólítjuk Észak-Koreát, hogy tartsa be a nyilvános kötelezettségvállalásait, miszerint nem szállít fegyvereket Oroszországnak, amelyekkel a végén ukránokat ölnek meg

− mondta Sullivan a sajtó előtt.

Az észak-koreai védelmi minisztérium egyik tisztviselője novemberben kijelentette, Phenjannak soha nem volt fegyverüzlete Oroszországgal, és nem is tervez hasonlót a jövőben.

Ahogyan ugyanakkor lapunk is megírta, még ebben a hónapban Moszkvába látogathat Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon – adta hírül a többi között a New York Times amerikai napilap. 

A beszámolók szerint a vezetők találkozójára az Oroszország keleti partján fekvő Vlagyivosztok kikötővárosban kerülhet sor. Az újság diplomáciai tudósítója, Edward Wong a BBC brit közszolgálati médiának elmondta, hogy észak-koreai tisztviselők egy előzetes csoportja a múlt hónap végén Vlagyivosztokba és Moszkvába utazott.

A Kreml korábban közölte, hogy nincs mondanivalója a hírekkel kapcsolatban, amelyeket észak-koreai oldalról sem erősítettek meg.

Borítókép: Kim Dzsong Un (Fotó: AFP/KCNA/KNS

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.