Kitört az Etna, lezárták a szicíliai Catania repülőterét

Régóta nem látott lávafolyammal tört ki a szicíliai vulkán, károkról egyelőre nincs hír.

Forrás: MTI2021. 02. 16. 20:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal tört ki az Etna szicíliai vulkán, emiatt lezárták a közeli Catania repülőterét kedd este. Károkról vagy sérülésről egyelőre nincs hír.

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet adatai szerint évek óta nem volt ekkora erejű kitörés.

Az Etna több tíz kilométeres távolságban is hallható ébredését mély morajlás kísérte. A vulkán délkeleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amely száz kilométeres távolságban is látható volt. Majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A lávafolyam a Bove-völgy felé halad. Az este beálltával a vörösen izzó folyó különleges látványt nyújt.

Catania városára és a környező területre vörös színű hamu és kisebb lávarögök hullottak, amelyek között a legnagyobbak átmérője elérte az egy centimétert.

Károkról, sérülésekről nem érkeztek hírek. Catania repülőterét este hat óra után lezárták. Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak a közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most „komolyra vette a kitörést”. Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.