A balkáni útvonal egyik országa migrációs válsághelyzetet hirdetett

Ismét migrációs válsághelyzetet hirdetett az észak-macedón kormány az ország északi és déli határszakaszán az illegális bevándorlók számának jelentős növekedése miatt – közölte a Vesti.mk.

Forrás: MTI2020. 07. 01. 11:48
Macedonian soldiers patrol migrant hot spots along the Gevgelija border between North Macedonia and Greece
Macedonian soldiers patrol migrant hot spots along the Gevgelija border between North Macedonia and Greece, North Macedonia July 8, 2019. REUTERS/Ognen Teofilovski - RC1A4FEDA400 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szkopjei kormány döntése értelmében a 30 napos válsághelyzet július 2-án kezdődik, és akárhányszor meghosszabbítható. Ezzel egy időben újra feláll a válságkezelő központ, amelynek feladata, hogy kidolgozza, hogyan akadályozhatók meg az illegális határátlépések.

Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek illegális bevándorlók. Később ezt évente-félévente hosszabbították, és még az idei év márciusában is érvényben volt, ám a koronavírus-járvány miatt minden ilyen intézkedést hatályon kívül helyeztek.

A válsághelyzet azt jelenti, hogy a rendőrség és a katonaság azonnal reagálhat, amennyiben tömegesen jelennének meg illegális bevándorlók valamely határszakaszon.

A macedón határ védelmét az Európai Unió országai is segítik.

A 2015-ös migránsválság idején mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon. A balkáni országok 2016 márciusában zárták le határaikat a Görögország felől érkező migránsok előtt, akik Nyugat-Európába tartottak. Ennek ellenére a hivatalos adatok szerint továbbra is évente több ezren lépik át a határt illegálisan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.