„A befogadó nyelv álarca mögé bújva próbálják meg eltörölni a nőket”

Befogadó nyelvezetet akarnak képviselni az újságírók, ezzel azonban csak azt érik el, hogy eltörlik a nőket, például az olyan megfogalmazásokkal, mint a „menstruáló személyek” vagy „méhnyakkal rendelkező személyek”. A nők jogairól és a gender ideológia veszélyeiről Natasha Chart, a Women's Liberation Front ügyvezető igazgatója beszélt a V4NA Híügynökségnek.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 02. 01. 12:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan írjanak a mai haladó, politikailag korrekt világban a nőkről – többek között erről szól a Women's Liberation Front (WoLF) által nemrég kiadott Media Style Guide. Az útmutató az etikus újságírás felé igyekszik terelni az újságírókat úgy, hogy közben ne álljanak be az egyre terjedő és sok esetben elnyomó gender ideológia mögé.

A Media Style Guide-ról és a nők jogairól Natasha Chart, a WoLF ügyvezető igazgatója nyilatkozott a V4NA-nak.

Natasha Chart elmondta, hogy az útmutató megírására azért volt szükség, mert sokszor etikátlanul írnak a mainstream portálok újságírói egyes témákról, például a nőkről vagy a gender ideológiáról. Olyan nyelvezetet használnak, amivel szerintük támogatnak egyes szervezeteket vagy csoportokat, de valójában inkább a nőket bántják vele, és az ő eltörlésüket népszerűsítik.

A nők eltörlésére vagy az arra irányuló törekvésre egyre több példa van manapság. A WoLF ügyvezető igazgatója szerint ez sokszor a befogadó nyelvezet álarca mögé bújva jelenik meg – hiszen ezt éppen azért használják az emberek, hogy senki se érezze magát kirekesztve. A valóság azonban az, hogy a szervezetek és az újságírók rá lettek kényszerítve az egyébként csak nagyon kis közösséget képviselő, szélsőséges transz aktivisták által arra, hogy beálljanak ezen elv mögé. Ami pedig további problémát okoz, hogy ezek az aktivisták a biológiai valóság bármilyen elismerését fenyegetésként fogják fel – mutatott rá Natasha Chart.

A nagy befogadás eredménye az lett, hogy a szerkesztőségekben az újságírók már félnek attól, hogy eltörli őket az internetes felháborodott tömeg, ha nem elég felvilágosultan írnak a szóban forgó témákról. Natasha Chart szerint az is probléma, hogy a szerkesztők is elhagyták a felelősségüket a beosztottjaik iránt, és nem állnak ki mellettük. Ez a kultúra pedig nem csak mérgező és romboló az újságírók számára, de nagy hatással van a nyelvezetre is, és egyre inkább normalizálja a nők eltörlését.

Egyre többször lehet olyan cikkeket olvasni, ahol bár nőkről írnak, mégsem használják ezt a szót, inkább a semleges irányba mozdulnak el az újságírók. Korábban például a CNN azt írta egy cikkében, hogy „méhnyakkal rendelkező személyek”. A Harvard Egyetem orvostan hallgatóinak a közösségi oldalán úgy fogalmaztak egy posztban, hogy „terhes és szülő emberek”, a Devex egyik cikkének a címében pedig azt írták, hogy „menstruáló személyek”.

Arról is sokat lehet hallani, hogy aki nem ért egyet a felvilágosult, PC megfogalmazásokkal, azt megbélyegzik. Ez történt például a Harry Potter könyvek írónőjével, J.K. Rowlinggal is, aki a Devex cikkére válaszolt szarkasztikusan, azt kérdezve, hogy vajon mi is a helyes megnevezés a menstruáló személyekre. Őt aztán később a TERF mozaikszóval bélyegezték meg, aminek a jelentése trans exclusionary radical feminist. Ezt a kifejezést azokra az emberekre használják, akiket a transzneműek kizárásával és radikális feminizmussal vádolnak meg.

Ahogyan arra a szervezet ügyvezető igazgatója is rámutatott, a TERF kifejezést manapság már bárkire ráragasztják, aki nem ért egyet a gender ideológiával – függetlenül attól, hogy az illető radikális feminista vagy egyáltalán nő-e. Még transznemű embereket is megbélyegeznek a szóval, ha elismerik a nemek biológiai valóságát – tette hozzá Natasha Chart.

Bár a határokat sokszor megpróbálják elmosni a gender ideológiánál, egy valamit nem szabadna elfelejteni: a nemi identitás nem azonos a szexuális orientációval. Ezzel a Media Style Guide is foglalkozott, rámutatva arra, hogy az egyre hosszabbá váló LMBTQ+ kifejezésnél valójában csak az LMB állja meg a helyét, minden más csak belekeverés.

Natasha Chart is elmondta a V4NA-nak, hogy a szexuális orientációnak semmi köze ahhoz, hogy az adott személy azonosul-e a nemével. Így már első körben a transzneműek bevonása ebbe a körbe és így az LMB kibővítése a T-vel nagy katasztrófa volt a melegeknek, a leszbikusoknak és a biszexuálisoknak. Az ő létük egyáltalán nem függ össze a transznemű közösség követeléseivel, mégis sokszor összemossák őket – fogalmazott a WoLF ügyvezető igazgatója.

A WoLF ügyvezető igazgatója szerint az újságíróknak etikai kötelessége, hogy a tényekről fair és pontos módon számoljanak be. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad tévesen közölni az emberek nemét. A Media Style Guide-ban erre több példát is felhoznak, és Natasha Chart is rámutatott a V4NA-nak, hogy a helyes megfogalmazás az, ha azt írják, hogy „egy férfi, aki nőként azonosítja magát”, ahelyett hogy bármiféle nőként írnának az adott személyről, ami nem csak nőgyűlölő szerinte, de valótlan is.

Mint kiderült Natasha Charttól, az általuk kiadott útmutató eddig inkább pozitív reakciót váltott ki az emberekből. Csupán néhány olyan szélsőséges gender aktivista volt, aki felháborodott rajta. A WoLF ügyvezető igazgatója szerint az útmutatójuk a tudományon alapul és az újságírói etika legmagasabb elvárásainak felel meg. Vitatkozni pedig nehéz a valósággal, amikor az feketén-fehéren ott van az ember előtt. Ezt a vitát a legtöbb ember nem is vállalná, mivel tudják, hogy csak vesztenének vele, zárta gondolatait a V4NA-nak Natasha Chart.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.