A befogadók koalícióját szervezi a német külügy

A „segíteni készek szövetségének” létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter.

Magyar Nemzet
2019. 07. 15. 16:21
Migrants are reflected in a puddle as they queue in front of the compound of the Berlin Office of Health and Social Affairs in Berlin
Segélykérők várnak regisztrációra Berlin egyik irodájánál. Újabb ötlettel integrálnák őket Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „segíteni készek szövetségének” létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter – derült ki abból az interjúból, amely a Madsack médiacsoport lapjaiban jelent meg. Az MTI tudósítása azt írja, a szociáldemokrata politikus szerint a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) köthető lapcsoportnak adott nyilatkozatában Németországnak kell a kezdeményezés élére állnia.

Segélykérők várnak regisztrációra Berlin egyik irodájánál. Újabb ötlettel integrálnák őket
Fotó: Reuters

„Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat” – tudatta a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség.

„A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi” – hangoztatta Heiko Maas. A szociáldemokrata külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik emberéletekről.

„Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét” – szögezte le Maas, aki szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.

A szociáldemokrata politikus bízik abban, hogy az önkéntes befogadás terén a következő hetekben sikerül döntő előrelépést elérni. A Madsack csoporthoz tartozó Leipziger Volkszeitung című lipcsei lap azt írja, hogy a belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a konzervatív, bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) tartozó Stephan Mayer szerint Maas elképzelése nem ellentétes a minisztérium álláspontjával.

„Mi azt akarjuk, hogy véget érjen ez a méltatlan színjáték a Földközi-tengeren, és természetesen élére állunk azoknak, akik készek ebben részt venni” – magyarázta Mayer, kiemelve, hogy azt semmiképpen sem akarja a kormány, hogy Németország legyen az egyetlen, amely vállalja a menedékkérők befogadását. Berlin eddig 223 embert fogadott be azok közül, akiket civil mentőhajók mentettek meg a Földközi-tengeren.

A Die Welt című konzervatív, német lap a nagykoalíció másik konzervatív pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megkereste Maas nyilatkozata miatt, és a párt frakcióvezető-helyettese, Thorsten Frei óvatosan elhatárolódott Maas nyilatkozatától, kiemelve, hogy alapvetően egyetért a kormány álláspontjával.

„Vannak viszont dolgok, amelyeket az ember megtesz ugyan, de jobb róla nyilvánosan nem beszélni. Ilyen a kimentettek tagországok közötti szétosztására vonatkozó mechanizmus létrehozása is” – fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, figyelni kell arra, hogy egy esetleges elosztási mechanizmus miatt ne induljanak még többen útnak.

Frei szerint attól is óvakodni kell, hogy Németország egyoldalú kijelentéseket tegyen ebben a kérdésben. A CDU szerint továbbra is összehangolt, európai megoldásra van szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.