A Biden-affér után itt a Steinmeier-formula

A Biden-affér után újabb kihívás vár Volodimir Zelenszkijre. A Steinmeier-formula elfogadásával Kijev gyakorlatilag zöld jelzést adott Donbász különleges státusának, amit egy helyhatósági választásnak kell megelőznie. Noha a rendezési terv még 2016-ra datálódik, Petro Porosenko akkori államfő és pártja tiltakozik ellene a leghangosabban.

2019. 10. 06. 9:45
null
Tavaszi választás a háborús területeken Fotó: MTI/EPA/Irina Gordaszjova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló minszki kapcsolattartó csoport tagjai megegyeztek a magát önhatalmúlag Ukrajnától függetlenné nyilvánító donecki és luhanszki területek különleges státusának bevezetéséről, valamint a csapatszétválasztás folytatásáról a frontvonalban.

Borisz Grizlov, az orosz államfő különmegbízottja tudatta, hogy a kontaktcsoport ülésének résztvevői – a szakadár területek képviselőit is beleértve – egyeztették álláspontjukat a Steinmeier-formulának az ukrán jogrendben való alkalmazásáról.

Kijev részéről Leonyid Kucsma volt elnök látta el kézjegyével az iratot. Az aláírás tényét Martin Sajdik, az EBESZ különmegbízottja is megerősítette. A megállapodás ténye azért lényeges, mert a Kreml korábban a Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula írásban való elfogadásához kötötte Vlagyimir Putyin elnök részvételét a politikai rendezés érdekében létrehozott „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – őszre tervezett csúcstalálkozóján.

Tavaszi választás a háborús területeken
Fotó: MTI/EPA/Irina Gordaszjova

Ennek a forgatókönyvnek az értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról, s annak ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ kihirdeti a választások hitelesített eredményét. A formulában ugyanakkor nincs szó a rendezés egyéb kérdéseiről, így az ukrán államhatár ellenőrzésének helyreállításáról és az orosz csapatok térségből történő kivonásáról sem.

A szóban forgó területek különleges önkormányzati státusának lehetőségéről az ukrán parlament még 2016-ban, azaz Petro Porosenko elnöksége idején alkotott törvényt, ami most léphet életbe.

Csakhogy a volt elnök pártja, az Euró­pai Szolidaritás úgy tesz, mintha ez egy teljesen új elképzelés lenne, s úgy állítják be a fejleményeket, miszerint Volodimir Zelenszkij lemond a felkelők uralta térségekről, így voltaképp Kijevtől független önigazgatást kíván biztosítani nekik. Az ellenzéki erő Majdan-hangulatot igyekszik teremteni, a hozzá köthető radikálisok már tüntetést is szerveztek a Majdanra, a 2004-es és a 2014-es forradalom után egy harmadikkal fenyegetnek.

Zelenszkij emiatt videóüzenetet intézett a lakossághoz, hogy megnyugtassa a kedélyeket, és leszögezte: Kijev semmilyen megállapodást nem írt alá a „Moszkva által irányított kelet-ukrajnai szakadár területek” képviselőivel. Hangsúlyozta, a szakadár területeken csak abban az esetben tartanak választásokat, ha teljesen harcmentessé teszik az övezetet. Zelenszkij nyomatékosította, a voksoláson valamennyi ukrán politikai erőnek biztosítani kell a részvételt. Azoknak is üzent, akik az utcára vonultak, mondván, meghallotta a hangjukat, de egyúttal arra kérte őket, hogy ne dőljenek be a manipulációknak és a provokációknak. Biztosított mindenkit, sohasem árulja el hazája érdekeit.

A politikai háttérműsorokban politológusok napok óta arról vitáznak, hogy a Minszkben történteket eredményként vagy veszteségként kell-e értelmezni. Az egyik oldal szerint a legrosszabb béke is jobb a legjobb háborúnál. Vannak, akik jelentős lépésnek tartják a békés rendezés irányába mutató úton, míg mások szerint Ukrajna behódolt, és önként lemond a donbászi területeiről.

Elemzők szerint a szerencsétlenül alakult Trump–Zelenszkij telefonbeszélgetés hatásai, a javuló francia–orosz kapcsolatok, Angela Merkel meggyengült politikai befolyása, az Európai Unióban végbement változások mind-mind jelentősen gyengítették Kijev pozícióit, ezért Zelenszkij jobban teszi, ha most újraéleszti a Steinmeier-­formulát, mert a későbbiek­ben ennél csak rosszabbul tudna kijönni ebből a válságból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.