A bíróságra készül Salvini

Készen állok bíróságra menni, és ­Giuseppe Contét és Luigi Di Maiót is viszem magammal – jelentette ki Salvini, a kormányfőre, valamint az Öt Csillag Mozgalom vezetőjére utalva.

Magyar Nemzet
2020. 01. 21. 12:24
Rally ahead of regional election in Emilia-Romagna, in Maranello
A jobboldali politikus egy hétvégi kampányhelyszínen. Hívei továbbra is bíznak benne Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága tegnapi ülésén igent mondott Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására. Az ellenzéki jobboldali Liga vezetője tavaly nyáron még belügyminiszterként öt napig nem engedélyezte az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóján az olaszországi partokhoz érkezett 131 migráns szárazföldre lépését, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség Salvinivel szemben eljárást indított a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt – emlékeztet az MTI.

A jelenleg felsőházi szenátor Salvini mentelmi jogának megvonását a korábban a Ligával koalíciót alkotó, most a baloldali Demokrata Párttal kormányzó Öt Csillag Mozgalom szorgalmazta, de az erről szóló szavazást a párt a ja­nuár 26-i tartományi választások utánra akarta halasztani. Az Öt Csillag Mozgalom, valamint a Demokrata Párt és a többi kisebb kormánypárt szenátora ezért meg sem jelent a mentelmi bizottság ülésén. Közleményben hangsúlyozták, hogy ők a döntés halasztását kérték, ezért a bizottság döntését törvénytelennek tartják, amely szerintük csak eszközt ad Matteo Salvini kezébe, hogy áldozatként tüntesse fel magát. Andrea Marcucci, a Demokrata Párt szenátusi frakcióvezetője szerint a döntést úgysem a mentelmi bizottság, hanem a felsőház szavazása hozza meg. Ennek dátuma február 17. lehet.

A jobboldali politikus egy hétvégi kampányhelyszínen. Hívei továbbra is bíznak benne
Fotó: Reuters

Salvini pártjának, a Ligának a szenátorai viszont a tegnapi ülésen igent mondtak vezetőjük mentelmi jogának megvonására, miután Salvini bejelentette, hogy bíróság elé akar állni a szóban forgó ügyben. – A baloldal nyitott kikötőket akar, mivel a migrációból akar gazdagodni. Én viszont a börtönt kockáztatom, mert néhány napig nem engedtem partra szállni a migránsokat – jelentette ki Salvini a vasárnapi tartományi választások újabb kampányhelyszínén, Bologna közelében. Hozzátette, a római kormány ahelyett, hogy a Líbiából érkező terroristákat állítaná meg, azt állítja bíróság elé, aki a nemzeti határokat védte.

– Készen állok bíróságra menni, és ­Giuseppe Contét és Luigi Di Maiót is viszem magammal – jelentette ki a kormányfőre, valamint az Öt Csillag Mozgalom vezetőjére utalva.

Vasárnap két tartományban, az északi Emilia-Romagnában és a déli Calabriában tartanak tartományi választásokat. Míg utóbbiban biztosnak tűnik a jobboldali jelölt győzelme, előbbiben fej fej mellett halad a jobb- és a baloldal. Elemzők szerint a Liga vezette koalíció sikere, illetve az év során tartandó további tartományi választásokon aratott győzelme esetén megbukhat a római kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.