A biztosjelölés is megosztja a bukaresti politikát

A hivatalosan már kisebbségben kormányzó román Szociáldemokrata Párt vezetése úgy döntött, hogy a jövő héten kér bizalmi szavazást a parlamentben a Viorica Dancila vezette kabinetről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is bizonytalanság jellemzi a román politikai életet, egyelőre nem látszik a kiút a kormányválságból. A hivatalosan már kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetése úgy döntött, hogy a jövő héten kér bizalmi szavazást a parlamentben a Viorica Dancila vezette kabinetről. A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége még augusztus végén lépett ki a koalícióból, így a magára maradt PSD-nek megerősítést kell kérnie a törvényhozástól a kormány politikai összetételének megváltozása miatt. A román alkotmány szerint ugyanakkor egy esetleges elutasítás nem jelenti a kabinet bukását. A bukaresti belpolitikai vita a román uniós biztos jelölését is érinti.

Az Európai Néppártot erősítő ellenzéki Nemzeti Liberális Párt, de az Újítsuk meg Európát tömörülés strasbourgi frakciójában helyet foglaló, szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is elutasítja Rovana Plumbot, akit a kabinet Románia részéről a biztosi tisztségre jelölt. Szerintük az Európai Parlament szakbizottságai elutasíthatják Plumb kinevezését, ezzel pedig Románia imázsa romlik. Az ellenzékiek azt róják fel Plumbnak, hogy kiállt a jelenleg korrupciós bűntettek miatt börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea volt PSD-elnök mellett, támogatta az „igazságszolgáltatás függetlensége elleni harcot”, illetve egy korrupciós ügyben is eljárás folyt ellene.

Mindeközben előre hozott választásokkal oldaná meg a belpolitikai válságot az USR, amely e cél érdekében paktumot javasol az államfőnek és a parlamenti pártoknak. A javaslat szerint a PSD-vel szemben álló erők vállalnák, hogy 2020. június 6-ra, a helyhatósági választásokkal egyazon időpontra új törvényhozási megméretést íratnak ki. Romániában egyébként jövő ősszel lenne esedékes a menetrend szerinti parlamenti voksolás. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasítja az idő előtti választás ötletét, inkább egy gyors bizalmatlansági indívánnyal buktatná meg a Dancila-kabinetet.

Az RMDSZ több vezető politikusa is úgy nyilatkozott az elmúlt napokban, hogy a magyar párt megszavazná a jelenlegi kormány menesztését, a leendő kabinetben azonban nem kíván szerepet vállalni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.