A Brent olaj ára csaknem másfél dollárral csökkent

Hétfőn kora reggel csaknem másfél százalékos mínuszban állt a Brent olajfajta ára, folytatva ezzel a pénteki lejtmenetet, amikor több mint 3 százalékkal esett a jegyzés.

Forrás: MTI2019. 06. 03. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel 7 óra után az északi-tengeri Brent olajfajtát hordónként 88 cent (1,42 százalék) csökkenéssel, 61,11 dolláron jegyezték.

A Brent ára májusban összesen 11 százalékkal esett.

Donald Trump pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok június 10-től az amerikai piacra irányuló teljes mexikói exportra 5 százalék vámot vet ki, és e vámtétel havonta 5 százalékponttal emelkedik, amíg el nem éri a 25 százalékot.

Trump az intézkedéssel az Amerikába tartó illegális bevándorlás megfékezését akarja rákényszeríteni Mexikóra.

Mexikó az Egyesült Államok egyik legnagyobb kereskedelmi partnere és jelentős olajszállítója.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics előrejelzése szerint, ha a mexikói importra alkalmazott amerikai vám valóban eléri a 25 százalékot és tartósan ezen a szinten marad, az amerikai gazdaság növekedése 2020-ban a cég alapeseti előrejelzéséhez képest legalább 0,7 százalékponttal 1 százalékra vagy még alacsonyabb ütemre lassul, a mexikói gazdaság pedig valószínűleg recesszióba kerül.

A bizonytalanná vált helyzetben a piacok a rájuk jellemző módon a biztonságos befektetések felé fordultak, így az arany ára két hónapja legmagasabb szintre, 0,5 százalékkal (6,55 dollárra) 1317,65 dollárra emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.