A brit utasok kétharmada már hazatért a Thomas Cook-csődje után

Forrás: MTI2019. 09. 30. 22:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) hétfőn ismertetett legfrissebb adatai szerint az egy hete csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak több mint kétharmada már hazatért.

A CAA, amely a hazaszállítási műveletet szervezi, közölte: az előző nap 64 járattal 13 770-en utaztak haza.

A repülésügyi hatóság összesítése szerint a Matterhorn-művelet nevű – a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozott – készenléti terv aktiválásának első hetében 106 917 utas térhetett vissza Nagy-Britanniába 476 bérelt járattal.

A Thomas Cook csődjének múlt hétfői bejelentése idején több mint 150 ezer brit utas tartózkodott külföldi üdülőhelyeken az utazási iroda szervezésében.

Mivel a cég azonos nevű saját légitársasága is beszüntette tevékenységét, a brit kormány megbízásából a CAA bérelt repülőgépekkel gyakorlatilag légihidat létesített az utasok hazaszállítására.

A CAA beszámolója szerint a kidolgozott menetrend alapján hétfőn 53 charterjárattal további 8 ezer utas tér vissza Nagy-Britanniába.

A brit repülésügyi hatóság megerősítette hétfői tájékoztatójában, hogy a Matterhorn-művelet október 6-áig tart, és addig csaknem ezer charterjárat érkezik brit repülőterekre a Thomas Cook utasaival.

A CAA tájékoztatása szerint a már hazaszállított utasok hozzávetőleg 94 százaléka abban az időpontban indult vissza Nagy-Britanniába, amikor a Thomas Cooknál lefoglalt üdülése egyébként is véget ért volna.

A hazaszállítási légihíd Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatta a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik a Thomas Cook által szervezett utakon vettek részt a csőd bejelentésének idején.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is volt.

A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.

A cég megmentéséről az utolsó pillanatig folytak a tárgyalások a részvényesekkel és lehetséges külső befektetőkkel, de a megbeszélések végül eredménytelenül zárultak, és a CAA egy hete jelentette be hivatalosan, hogy a Thomas Cook beszüntette működését.

A brit repülésügyi hatóság hétfői tájékoztatójában közölte, hogy elkezdi a jövőbeni időpontokra brit utasok által lefoglalt, a Thomas Cook csődje miatt törölt 360 ezer külföldi üdülés befizetőinek kártalanítását. Ez azokra az utakra vonatkozik, amelyek a brit kormány által kidolgozott, a CAA által felügyelt pénzügyi védőmechanizmus (ATOL) hatálya alá esnek.

A CAA hétfői tájékoztatása szerint ez a visszatérítési művelet háromszor nagyobb lesz a hatóság által eddig végrehajtott bármely hasonló kártalanítási akciónál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.