A büdzsében is visszaköszön a Kína-ellenes harc

Donald Trump megemelné a költségvetési tételét az olyan gazdaságoktól érkező fenyegetések elkerülésére szánt összegnek, mint Kína és Oroszország.

Mártonffy Attila
2020. 02. 11. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd dollárral csökkentené az Egyesült Államok külföldi segélyezésre szánt költségvetési tételét Donald Trump amerikai elnök (képünkön) a 2021-es pénzügyi évben. Egyidejűleg megemelné azt az összeget, amellyel az olyan gazdaságoktól érkező fenyegetést ellentételezné, mint Kína és Oroszország. Minderről magas rangú washingtoni kormánytisztviselők számoltak be a Reuters brit hírügynökségnek. Trump már az elmúlt évben is javasolta a külföldi segélyek visszavágását a költségvetés összeállításakor, ám akkor a terv elbukott a kongresszus heves ellenállásán. Most is valószínű, hogy a törvényhozás visszautasítja Trump elképzeléseit, különös tekintettel a választási évre.

A 2021-re szóló büdzsé tervezetében az amerikai elnök 21 százalékkal, 44,1 milliárd dollárra faragná le a segélyezésre fordítandó összeget, szemben a 2020-as pénzügyi esztendőre megszavazott 55,7 milliárd dollárral. Az Ukrajnának szánt támogatás összege nem változna az idei szinthez képest, viszont Trump megemelné az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) keretét 700 millió dollárra, az idén elkülönített 150 millió dollár után. A DFC-t elsősorban Kína növekvő gazdasági befolyásának ellensúlyozására hozták létre. Egyfajta fejlesztési bankként működik, amely magánbankokkal karöltve folyósít hitelt fejlődő országoknak. Az intézmény alternatív finanszírozási forrásként is fellép Kína Washington által agresszívnak minősített kereskedelmi gyakorlata ellen. A pénzügyi tranzakciók lényege, hogy segítsenek elkerülni a hitelfelvevő országoknak az úgynevezett kínai adósságcsapdát. Ennek lényege, hogy több fejlődő afrikai és ázsiai állam is átengedi infrastrukturális stratégiai létesítményei bizonyos részének tulajdonjogát, s olyan fejlesztési hiteleket vesznek fel Pekingtől, amelyeket nem vagy csak nehezen tudnak visszafizetni.

– Minden ország ismeri az autokratikus kormányokkal való együttműködés hátulütőit – mondta egy interjúban Adam Boehler, a DFC vezérigazgatója. Szerinte a szervezet megnövelt költségvetése sikerrel veheti fel a harcot a gazdasági fenyegetések ellen, s ezzel a kongresszus egyhan­gúlag egyetértett.

Vádemelés

Washington a kínai haderő négy tagja ellen emel vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért az úgynevezett Equifax-botrányban – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján William Barr amerikai igazságügyi miniszter. A tárcavezető különösen komolynak minősítette az atlantai székhelyű Equifax hitelbíráló számítógépes rendszerébe még 2017-ben történt behatolásokat, mert a hackerek 145 millió amerikai társadalombiztosítási adatait és más, rendkívül érzékeny, a többi között amerikai kereskedelmi információkat loptak el. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.