A bűnözés ellen lép fel Chicago új polgármestere

Először kerül fekete nő Chicago élére, miután Lori Lightfootot (képünkön) választották meg az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa polgármesterének.

Zetelaki Réka
2019. 04. 04. 13:18
null
Chicago, 2019. április 3. A chicagói polgármesteri tisztségért független jelöltként induló Lori Lightfoot a választás eredményváró rendezvényén az illinois-i nagyvárosban 2019. április 2-án. A korábbi szövetségi ügyész a voksok 74 százalékával nyert. Az 56 éves Lightfoot nemcsak az első afroamerikai, hanem az első nyíltan leszbikus nő is a 3 milliós metropolisz, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa élén. MTI/AP/Nam Y. Huh Fotó: MTI/AP/Nam Y. Huh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Először kerül fekete nő Chicago élére, miután Lori Lightfootot (képünkön) választották meg az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa polgármesterének. A korábbi szövetségi ügyész ráadásul nem csak nemével és bőrszínével hozott újdonságot: ő az első nyíltan homoszexuális polgármester a város élén. A függetlenként induló Lightfootra a választók 74 százaléka adta voksát, miután – a politikába kívülről érkezve – a korrupció felszámolását ígérte. „Ma nem csak történelmet írtatok. Létrehoztatok egy mozgalmat a változásért – fogalmazott az eredményváróján, ahová felesége és lánya is elkísérte. – Chicago olyan város, ahol nem számít, milyen a bőrszíned, és nem számít, hogy kit szeretsz teljes szíveddel” – tette hozzá.

Az új polgármester a város szegényebb és veszélyesebb kerületeinek megújítását ígérte, miután Chicago bűnözési mutatói az elmúlt években az egekbe szöktek. Kiemelte: véget vet annak, hogy az ember egész életét meghatározza a születési hely. Lightfootot egyébként éppen a rendőrségi bűnözés problémája emelte reflektorfénybe: korábban éles kritikával illette Rahm Emanuelt, aki az elmúlt nyolc évben irányította a várost.

Fotó: MTI/AP/Nam Y. Huh

A leköszönő polgármester vezetése alatt történt meg a botrányos eset, hogy felmentettek egy fehér rendőrt, aki különösebb indok nélkül tizenhat lövéssel végzett egy fekete tinédzserrel. Az ügy rávilágított a rendőrség körüli visszásságokra és a fekete lakosságot érintő diszkriminációra, és komoly tüntetések kezdődtek emiatt. A rendőrség átvizsgálásával Lightfootot bízták meg. Neve akkor vált ismertté – és merült fel lehetséges polgármesterjelöltként –, amikor a rendőrségi gyakorlatot feltárva nyíltan szembeszállt a polgármesterrel.

Bár az utóbbi két évben csökkent a gyilkosságok száma Chicagóban, 2017-ben még 650 embert öltek meg a 2,7 milliós városban. Idén januárban újra véres hétvégéről cikkezett az amerikai sajtó: néhány nap leforgása alatt 33 lövöldözés történt a városban, 12 ember halt meg. A rendőrség szerint a probléma még korántsem oldódott meg: tavaly tízezer fegyvert birtokolt a lakosság, amit az elmúlt öt év statisztikáihoz képest magas számnak neveztek. „Amikor arról beszélnek, hogy több illegális fegyvert foglalunk le, mint New Yorkban és Los Angelesben együttvéve, az nem azért van, mert hatékonyabbak vagyunk, hanem mert itt jóval nagyobb arányú a fegyverbirtoklás” – mondta Eddie Johnson városi rendőrfőnök a CNN hírcsatornának.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.