A bűnözőket még az sem érdekli, hogy megfertőződhetnek

Mexikóban nem csökkent az erőszakos bűncselekmények száma az új típusú koronavírus járványa miatt bevezetett intézkedések, a távolságtartásra és az otthonmaradásra való felszólítások ellenére sem – közölte Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pénteki sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2020. 04. 04. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március végén bevezetett korlátozó intézkedésektől azt remélték, hogy a koronavírus terjedésének fékezése mellett jelentősen csökken majd a bűnözés is a krónikusan erőszak sújtotta országban. A statisztikai adatok ezt azonban nem igazolták vissza. Márciusban 2585 gyilkosságot követtek el, ez rekordnak számít.

López Obrador az egymással rivalizáló bandákat hibáztatta a továbbra is magas gyilkossági ráta miatt. „Továbbra is területekért, meg egymással is harcolnak” – mondta.

Mindemellett nem figyelhető meg – mint azt egyesek előzetesen felvetették – , hogy növekedett volna a családon belüli erőszak, miközben az embereknek vészterhes időben otthon kell maradniuk – tette hozzá.

Egy ipari egyesület vezetője emellett felvetette, hogy részben a járvány idején keletkező áruhiány miatt másfélszeresére növekedhet az autópályákon a teherszállítmányok eltérítése. „Attól tartunk, a következő hónapokban az ország gazdaságának lassulásával növekedni fog az olyan olcsó létszükségleti cikkek iránti kereslet, mint a készételek, gyógyszerek, tisztálkodási szerek, cipők és ruházat” – mondta Victor Manuel Presichi. „Pontosan itt lép a képbe a feketepiac, ahol a lopott árukat értékesítik” – tette hozzá.

Mexikóban már most elkövettek néhány tömeges lopást. A tolvajok nagyobb csoportokban rohamoztak meg üzleteket. Az ország egyes részein, így a déli Guerrero államban is ezért rendőrök járőrőznek az üzletek előtt, hogy elejét vegyék a fosztogatásoknak. A kormány 16 évig terjedő börtönnel fenyegette meg a fosztogatókat.

Mexikóban a koronavírus miatt viszonylag enyhe korlátozásokat vezettek be. Az ötven főnél nagyobb gyülekezeteket betiltották, egyes köztereket, köztük a strandokat bezáratták, de nem rendeltek el kijárási korlátozásokat, az éttermek, üzletek nyitva tartanak, és a repülőterek továbbra is üzemelnek.

A latin-amerikai államban eddig 1688 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A betegségben 60-an hunytak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.