A császárváltást is magában foglaló, tíznapos ünnepi időszak kezdődött Japánban

Akihito császár lemondását és Naruhito herceg trónra lépését is magában foglaló, tíznapos ünnepi időszak kezdődött szombaton Japánban.

Forrás: MTI2019. 04. 27. 11:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arany hétként emlegetett időszak rendszerint négy ünnepet takar: április 29. az előző uralkodó, az 1989-ben elhunyt Hirohito császár születésének évfordulója, május 3. az alkotmány napja az ország pacifista alaptörvényének 1947-es életbe lépésére emlékezve, május 4. a zöld nap, amely a természetről szól, az ünnepsorozatot pedig a gyerekek napja zárja május 5-én. Az utóbbi években néhány cég május 1-jét, a munka ünnepét is kiadja dolgozóinak, sokan pedig az ünnepnapok közötti munkanapokat is kiveszik szabadságként. Amennyiben pedig egy ünnepnap hétvégére vagy egy másik ünneppel esik egybe, csere szabadnapot (furikae kjudzsicu) tartanak, a következő munkanapra helyezve át az ünnepet.

Idén az arany hetet különlegessé teszi Akihito császár lemondása április 30-án és Naruhito trónra lépése május 1-jén.

Akihito 55 évesen, 1989. január 7-én lett a távol-keleti ország uralkodója, és kedden a császári palotában rituálé keretében mond le a krizantémtrónról. Több mint kétszáz év múltán ő lesz az első japán császár, aki leköszön tisztségéről. Legutóbb, 1817-ben Kokaku császár tett így.

Naruhito május 1-jén lép trónra és örökli meg az uralkodói jelvényeket, köztük a szent kardot és az ékszereket. Trónra lépési ceremóniáját várhatóan október 22-én tartják, ezzel zárul majd le az átmenet időszaka.

Naruhito trónra lépése egyben új hivatalos uralkodói éra, sorrendben a 248. kezdete lesz, amely a reiva (gyönyörű harmónia) nevet kapta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.