A cseh oltási folyamatot főleg a vakcinahiány hátráltatja

A fodrászatokat a beoltottak, a betegségen átesettek és a negatív teszttel rendelkezők látogathatják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 27. 10:14
null
Prága, 2021. március 18. A Pfizer-BioNTech vállalatok új koronavírus elleni oltására vár egy férfi egy prágai iskola tornatermében 2021. március 18-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehországban tegnap tovább lassult a járvány terjedése, de változatlanul lassan halad az oltási folyamat – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján ma reggel megjelent legfrissebb kimutatásokból.

A laboratóriumi szűrések hétfőn 2560 új, igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami 780-nal, azaz mintegy 25 százalékkal kevesebb, mint egy hete. A kórházakban kezelt betegek száma 3200-ra csökkent, ez 1100-zal kevesebb, mint egy hete. Az elhalálozások száma napi negyven-ötven körül mozog. Eddig összesen 29 075 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid–19 betegségben és szövődményeiben Csehországban.

Hétfőn 53 115 adag oltószert adtak be az orvosok, ami tíz százalékkal kevesebb, mint egy hete. A vakcináció kezdete óta 2,88 millió adag oltóanyagot adtak be. Mindkét dózist eddig 954 656 személy kapta meg.

Az oltási folyamatot elsősorban a vakcinahiány hátráltatja.

A kormány korábbi bejelentése, miszerint húsvét után napi százezerre emelkedik az oltások száma, egyelőre nem teljesült. Csehországban változatlanul csak az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják. Az orosz Szputnyik V oltószer esetleges beszerzése a múlt heti cseh–orosz diplomáciai konfliktus következtében lekerült a napirendről.

Csehországban a kormány hétfő esti döntése szerint május 3-án megnyílnak a női és a férfi fodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások. Igénybevételükhöz negatív antigén- vagy PCR-koronavírusteszt kell. A már beoltottak, illetve mindazok, akik nem több mint kilencven nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Petr Arenberger egészségügyi miniszter elmondta, hogy az üzletek újranyitásáról csütörtökön dönt a kormány. Ennek feltétele, hogy az utolsó héten a százezer lakosra kivetített napi új fertőzések száma száz alá essen. Hétfőn ez a száma 156-ra csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.