A cseh pénzügyminisztérium csökkentette a civil szervezetek támogatását

A cseh pénzügyminisztérium több mint 25 százalékkal csökkentette a civil szervezetek korrupciómegelőző programjai támogatására szánt összeget – jelentette a cseh közszolgálati rádió (Radiozurnál) pénteken. A minisztérium szóvivője később megerősítette az értesülést.

Forrás: MTI2019. 04. 12. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg 4 millió koronás (50,4 millió forint) összegből a tárca 1,1 milliót átcsoportosított más célokra, elsősorban az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás veszélyeit ismertető programokra. A pénzügyminisztérium intézkedése ellentétes a kormány tavaly meghirdetett korrupcióellenes koncepciójával, amelyben az áll, hogy az erre a célra eddig fordított összegek nem elégségesek, ezért 2019-ben a támogatást 20 százalékkal emelik.

A civil szervezetek szerint a támogatások megnyirbálása különböző programok megszüntetéséhez vagy korlátozásához vezethet.

„A minisztériumnak érdeke, hogy támogassa a civil szervezetek értelmes és hatékony programjait a korrupcióellenes küzdelemben. Ugyanakkor más megelőző programok is hasonlóan fontosak és támogatást érdemelnek” – mondta Hana Malá, a tárca szóvivője a rádiónak.

Az igazságügyi minisztérium, amely kormányszinten a korrupcióellenes tevékenységet koordinálja, nem lát problémát abban, hogy a civil szervezetek kevesebb pénzt kapnak erre a célra. „Sehol sem hangzott el, hogy végül az egész összeget nem emeljük majd ötmillió koronára” – reagált a Radiozurnálban Vladimír Repka, a tárca szóvivője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.