A demokratákat az ág is húzza

Több nap késéssel kiértékelték ugyan az amerikai Demokrata Pártban a technikai nehézségek és visszásságok nyomán botrányba fulladt iowai jelölőgyűlés eredményét, de győztest továbbra sem tudtak hirdetni.

2020. 02. 07. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntekre – több nap késéssel – kiértékelték ugyan az amerikai Demokrata Pártban a technikai nehézségek és visszásságok nyomán botrányba fulladt iowai jelölőgyűlés eredményét, de győztest továbbra sem tudtak hirdetni. A küzdelem ugyanis túl szorosnak bizonyult Pete Buttigieg, egy indianai város volt polgármestere, valamint Bernie Sanders szenátor között, és mindketten győztesnek vélik magukat. A demokrata indulók közül az országosan legnépszerűbb Joe Biden volt alelnök csak a negyedik helyen végzett, amit – saját szavai szerint – „gyomrosnak” könyvelt el. – Ami elég, az elég. A problémák fényében és a közvélemény bizalmának helyreállítása érdekében felszólítom az iowai szervezetet, azonnal kezdje el az újraszámlálást – közölte Tom Perez, a párt vezető szerve, az országos bizottság elnöke.

De a kis középnyugati állam fővárosában, Des Moines-ban nem feltétlenül engedelmeskednek annak, amit Washingtonban kitalálnak. Azt közölték, akkor kezdik meg az újraszámlálást, ha azt a jelöltek kérik, ennek határidejéül pedig először a pénteki napot szabták, majd hétfőig meghosszabbították. – Az idei demokrata jelölőgyűlés ebben a formában az utolsó lesz. Iowa nem érdemli meg, hogy az történjék vele, ami hétfőn megesett. Szerepe az ország elsőként szavazó államaként immár a múlté – értékelte a helyzetet kérdésünkre Minneapolisból Barry Casselman amerikai politikai elemző. – Iowa megítélése már több elnökválasztási ciklusban is ellentmondásos volt, különösen 2016-ban, amikor a Sanders-kampány azt állította, hogy az ottani demokrata pártgépezet Hillary Clintont segítette a jelölőgyűlés igen bonyolult rendszerének kihasználásával – emlékeztetett.

Az indulók már a jövőbe tekintenek. – Elég volt Iowából, lépjünk tovább New Hampshire-be – közölte az északkeleti államban kampányoló Sanders, aki a szomszédos Vermontból való. New Hampshire-ben jövő kedden tartanak előválasztást; ez Iowa után a másik nagy trendindítónak számít a március eleji szuperkedd előtt, amikor is számos szövetségi államban, köztük a népes Kaliforniában és Texasban is voksolnak a leendő elnökjelöltről. Az elmúlt évtizedekben Bill Clinton volt az egyetlen, akit – 1992-ben – úgy választottak elnökké, hogy sem Iowát, sem New Hampshire-t nem tudta megnyerni. A New Hampshire-i felmérések szerint Sanders 26,7, Buttigieg 22 százalékon áll, Elizabeth Warren szenátornak és Bidennek pedig 13-13 százalékot mértek. A demokraták elnökjelöltjét a nyári konvención választják meg, a republikánusoknál Donald Trump jelöltsége biztosra vehető. Egyik kihívója, Joe Walsh volt képviselő pénteken vissza is lépett.

Szövetségesek a Hungary Helpshez

– Magyarország célja, hogy lebontsa az üldözött keresztényeket körülvevő hallgatás falát – jelentette ki Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár, miután részt vett Washingtonban az éves nemzetközi imareggelin. Erre a világ több mint 140 országából érkeztek meghívottak. Azbej Tristan kiemelte annak fontosságát, hogy az ökumenikus programon különböző vagy éppen egymással ellentétes nézeteket valló, egymással küzdő politikusok és vallási személyiségek vesznek részt, de – félretéve különbözőségeiket – a hit emberi kapcsolatokat fejlesztő tanításaira összpontosítanak. – Nem tagadom, a rendezvény spirituális vonatkozása is vonzott, de kormányzati delegáció tagjaként azon igyekeztem, hogy minél több szövetségest találjak a Hungary Helps programhoz, valamint újabb barátokat, támogatókat, szövetségeseket szerezzek Magyarországnak – mondta. Az államtitkár sikeresnek nevezte tárgyalásait, amelyek során az amerikai kormányzat tagjaival is egyeztetett. – Arról tárgyaltunk, hogy Magyarország milyen módon kapcsolódhat be a vallásszabadság védelmét szolgáló, az Egyesült Államok vezette nemzetközi törekvésekbe. Amit mi ehhez hozzáadhatunk, az a sajátos magyar hozzáállás, az, hogy mi foglalkozunk kiemelten a legüldözöttebb vallási csoporttal, a kereszténységgel – fogalmazott. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.