A demokratáknak kedvez a változó demográfia

Az ázsiai szavazók száma nőtt a legnagyobb arányban az Egyesült Államokban az elmúlt 20 évben.

Magyar Nemzet
2020. 06. 09. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai szavazók száma nőtt az Egyesült Államokban a legnagyobb arányban: míg húsz évvel ezelőtt csak 4,6 millióan voksolhattak, idén már 11,1 millióan szavazhatnak, ami 139 százalékos növekedés – derült ki a Pew Resarch Center friss elemzéséből. Hasonló, 121 százalékos gyarapodási rátát mutattak a spanyol ajkúak, viszont jócskán elmaradtak mögöttük a feketék (33 százalék) és a fehérek (hét százalék). A kutatóintézet egy korábbi felmérése szerint a spanyol ajkúak népességnövekedése lassulóban van, de létszámuk 2018-ban már így is elérte a hatvanmilliót a 332 millió lakosú Egyesült Államokban.

A statisztikákból az is kiderül, hogy ugyan az ázsiaiak még mindig csak a szavazóképes amerikai állampolgárok 4,7 százalékát teszik ki, de ennél jóval többen élnek szavazati jog nélkül az országban. A populáció 85 százaléka mindössze hat nemzetből kerül ki, legnagyobb csoportjuk kínai, rajtuk kívül jelentősebb filippínó, indiai, vietnami, koreai és japán közösség él az országban. Érdekesség még, hogy úgy tűnik, kiválóan beilleszkednek: ugyan angolul rosszabbul beszélnek, mint a fehér, fekete vagy spanyol ajkú amerikaiak, viszont ők számítanak a legképzettebbnek, és jól is keresnek.

A Pew Resarch Center az ázsiai származásúak pártszimpátiáját nem vizsgálta, egy másik, 2018-as felmérésből azonban az derült ki, hogy származási országtól függően meglehetősen nagy eltérések vannak a politikai nézetek között. Átlagban elmondható, hogy inkább a demokraták felé húznak.

A kutatóközpont egy másik jelentéséből viszont egyértelműen kiderül, hogy a származás, a nem, a képzettség és a vallás mentén éles megosztottság szakítja ketté a társadalmat. Például míg a fehér evangéliumi keresztények 75 százaléka vallja magát republikánusnak, addig a fekete nők között 87 százalékos a demokraták aránya. Az elemzés rámutat, hogy míg 1996-ban 85 százalék volt a fehérek aránya a szavazók között, addig 2018-19-ben már csak 69 százalék. Úgy tűnik, ez a demográfiai változás inkább a demokratáknak kedvez: tízből négy „nem fehér” választópolgár vallotta magát demokratának a 17 százalék republikánussal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.