A Fehér Ház idézést kapott a Trump elnök elleni vizsgálatban

Idézést küldtek a Fehér Háznak a Donald Trump elleni alkotmányos vádemeléshez szükséges vizsgálatokat folytató képviselőházi bizottságok az amerikai elnök és az ukrán államfő nagy vihart kavaró júliusi telefonbeszélgetése ügyében.

Forrás: MTI2019. 10. 05. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrata többségű alsóház külügyi, hírszerzési és ellenőrzési bizottságai azután adták ki a formálisan Mick Mulvaney kabinetfőnöknek szóló idézést, hogy lejárt a Fehér Ház számára adott határidő a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban kért információk önkéntes átadására, és az elnöki hivatal nem tett eleget a bizottsági kérésnek.

„Csaknem egy hónapnyi időhúzás után egyértelműnek tűnik, hogy az elnök a ellenszegülés, az obstrukció és az eltussolás útját választotta” – fogalmaztak közös közleményükben a testületek elnökei péntek este. Trump a nap folyamán korábban azt mondta, nem biztos, hogy együtt fog működni a vizsgálattal, „ez az ügyvédeken múlik”.

A republikánus elnök ellen azért indult meg az alkotmányos felmentését célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálat, mert egyes vélemények szerint nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre annak érdekében, hogy Ukrajnában induljon vizsgálat a demokraták jelenleg legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, az alelnökként az Egyesült Államok Ukrajna-politikáját alakító Joe Biden és egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsában helyet foglaló fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységével kapcsolatban.

A 2020-as újraválasztásáért küzdő Trump ezzel hivatali visszaélést követett el a demokraták szerint, mert Bidenék lejáratásának céljából saját javára használta fel az elnöki hatalmat. A Trumppal szembeni vádak kiegészülnek azzal, hogy az elnök katonai segélyek visszatartásával próbált meg nyomást gyakorolni Ukrajnára.

A Fehér Ház egy egyelőre ismeretlen bejelentő panasza nyomán nyilvánosságra hozta Trump és Zelenszkij július 25-ei telefonbeszélgetésének vázlatos leiratát, a képviselőházi bizottságok azonban további, részletes információt követelnek.

Az elnöki hivatalnak szóló idézés kiadását követően pár órával a The New York Times című újság azt írta, hogy egy másik ember – ugyancsak hírszerzési körökből – szintén fontolgatja, hogy bejelentést tesz. A tekintélyes lap az ügyet ismerő két forrásra hivatkozva hozzátette, hogy ennek az esetleges szivárogtatónak közvetlenebb információi vannak Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos dolgairól. Az újság szerint a potenciális bejelentőt meghallgatta a hírszerző szervek főellenőre, hogy összevesse információit az első szivárogtató állításaival.

A három képviselőházi bizottság elnöke, Adam Schiff, Eliot Engel és Elijah Cummings pénteken Trump alelnökétől, Mike Pence-től is bekért Ukrajnával kapcsolatos dokumentumokat. Szerintük felvetődött a kérdés, vajon volt-e az alelnöknek „bármiféle szerepe az elnök erőteljes üzeneteinek továbbításában az ukrajnai elnökhöz”. A bizottságok október 15-éig adtak időt a dokumentumok átadására. Az amerikai sajtó úgy tudja, Mike Pence stábjának egyik tagja is jelen volt a júliusi telefonbeszélgetésnél, de a bizottságok az alelnök és Volodimir Zelenszkij szeptember 1-jei varsói beszélgetéséről is információkat akarnak.

A három képviselőházi testület a jelenleg európai körúton lévő Mike Pompeo külügyminisztert is beidézte. A demokratáknak megvan a többségük a képviselőházban az impeachment eljárás lefolytatásához, a törvényhozás felsőházában, a szenátusban viszont a republikánusok vannak többségben, és valószínűtlennek tűnik, hogy elpártolnának az elnöktől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.