A fehérorosz elnök szerint változtatni kell a társadalmi rendszeren

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elismerte hétfőn, hogy az ország társadalmi rendszere bizonyos mértékben tekintélyelvű, az elnöki tisztségre szabott, amin változtatni kell a majdani új alkotmányban.

Forrás: MTI2020. 08. 31. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lukasenka azután beszélt erről, hogy tárgyalt Valentyin Szukalóval, a legfelsőbb bíróság elnökével, aki részt vesz majd az új alaptörvény kidolgozásában. Szavait a BelTa hírügynökség idézte.

Az elnök szerint már folyik a munka az alkotmány módosításán, amelyet közvitára bocsátanak, és népszavazást is tartanak majd róla.

Úgy vélekedett, hogy bár országában a társadalmi berendezkedés valamelyest tekintélyelvű, ennek ellenére az elnök személye szavatolja a bíróságok védelmét. „Olyan rendszert kell alkotni, amely nem kapcsolódna az elnök személyéhez, többek között Lukasenkóhoz sem” – jelentette ki az elnök.

A BelTa ismertetése szerint Szukalov arra tett javaslatot, hogy a megyei és járási bírók kinevezésének joga átkerüljön az elnöki hatáskörből a helyi hatóságok jogkörébe.

Hozzátette, hogy a legfelsőbb bíróságnak más javaslatai is vannak a bírósági rendszert átalakítására, de korai még róluk a nyilvánosság előtt beszélni.

Lukasenka korábban azt mondta, hogy kész az elnöki hatáskörök egy részét átadni, a különböző hatalmi szintek jogköreit alacsonyabb szintekre „lejjebb kell vinni”, de mindezt csak egy alkotmányos reform keretében. Szerinte egy új választásról is csak azt követően lehet szó, hogy elfogadták az új alkotmányt.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik, aki a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, és hatodszor is megnyerte az elnökválasztást.

A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt magát tartja az augusztus 9-i elnökválasztás győztesének, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A jelenleg a szomszédos Litvániában tartózkodó ellenzéki politikust pénteken meghallgatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.