A felvidéki magyarok sem kérnek Soros embereiből

Régi bölcsesség, hogy az „igazi konzervatívok” mondják a legszebben a baloldali propagandát.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2020. 10. 13. 13:48
IMF And World Bank Hold Spring Meetings
470063558 Fotó: Chip Somodevilla Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tűzfalcsoport Blogstar oldal nem egészen két évvel ezelőtt írt az Eötvös Csoport eltartott kisujjú álkonzervatívjairól, akik annyira jobboldaliak, hogy hivatalos médiapartnerük akkor az Index volt. Nem tudni, hogy most váltottak-e a Telexre. Azonban a cikk írásakor a következő eseményüket a nemzetpolitika témakörében rendezte a csoport egyik tagja, az egyébként magát felvidéki magyarok közé tartozónak valló Fiala-Butora János részvételével.

A Tűzfalcsoport már akkor felhívta a figyelmet az úriember nyilvánvaló elkötelezettségére utaló CEU-s kitűzőjére, és most úgy érezték, érdemes bemutatniuk a CEU-s alumni ténykedését.

Fiala-Butora János 2003–2004 között végzett a CEU nemzetközi emberi jogok szakán, és azóta óraadó tanárként is dolgozik az egyetemen, tehát elfogultsága felől nem igazán lehet kétség. Alumniként adott interjújában úgy fogalmazott, hogy életét CEU előtti és utáni korszakra tudja osztani, addig ugyanis nem értette meg, pontosan mit jelentettek az emberi jogok. Érdekes megjegyzés egy jogászként végzett embertől, ami a Tűzfalcsoport szerint arra utalhat, hogy a CEU-n teljesen átmossák a hallgatók agyát, az emberi jogoknak fundamentalista értelmezést adva. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy az illető tanulmányai alatt a Human Rights Student Initiative diákszervezet tagja volt a CEU-n.

Régi bölcsesség, hogy az „igazi konzervatívok” mondják a legszebben a baloldali propagandát.

A Tűzfalcsoport megjegyzi, hogy Fiala-Butora megsüvegelhető módon felvidéki magyarként a kisebbségi jogokkal foglalkozik, tagja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának és a Fórum Kisebbségkutató Intézetnek, mindemellett pedig a fogyatékkal élők jogaiért is küzd. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tevékenységének minden szegletével egyet lehetne érteni. Már csak azért sem, mert a külhoni magyar közösségek ellen számtalan megbocsáthatatlan politikai cselekedetet elkövető Momentum Mozgalom online nyári egyetemén is előadott. Nemes cél, de a Soros-pénzből eltartott TASZ is foglalkozik hasonló ügyekkel... – emlékeztet rá a Tűzfalcsoport cikke.

A másik dolog, amiben nem tudnak vele egyetérteni, az a CEU ügye. A jogász az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének munkatársaként aláírta azt az MTA-s petíciót, amelyet a „lex CEU” ellen indítottak. Emlékeztetőül: így aposztrofálta a magyar ellenzék azt a felsőoktatási törvénymódosítást, melynek célja az volt, hogy rendezze az egyenlőtlen viszonyokat a külföldi és a magyar egyetemek között. Gondoljuk végig józan paraszti ésszel: annyira lehetetlen és észszerűtlen az a kitétel, hogy egy hazánkban működő külföldi egyetemnek a származási országában legyen campusa? Egy épület, ahol oktatás folyik, ahova tanárok járnak dolgozni és hallgatók tanulni? Ugye, hogy nem teljesíthetetlen. Kivéve, ha postaláda egyetemről van szó, mint a CEU esetében is, ugyanis a nálunk működő külföldi egyetemek közül ők voltak az egyetlenek, akik nem tudtak és nem is akartak megfelelni a törvénynek. Pedig, ha akarta volna, Soros abból a temérdek pénzéből meg tudta volna oldani se perc alatt, hogy legyen amerikai campus.

Az Eötvös Károly Intézet vezetőjének, Majtényi Lászlónak államfővé választását korábban a kendermagos Juhász Péter is támogatta
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mivel szívének oly kedves az alma matere, Fiala-Butora a kezdetektől fogva beszállt a CEU-vitába.

A tüntetések elején Komáromban rendeztek beszélgetőestet, és a Tűzfalcsoport egy felvidéki blogger beszámolójából idéz fel néhány mondatot:

„Megtudhattuk, hogy mennyire nem elegáns a felsőoktatási törvény módosítása, mennyire elszigetelődik az Orbán-kormányzat, és az egész csak Putyin megrendelésére készült, mert az itt végzettek vagy beférkőztek az adott kormány gépezetébe, ha pedig ez nem jött össze, akkor mindenféle színes forradalmakat gerjesztettek a posztszocialista államokban. „A zOrbán” (sic!) randa lépése pedig nem jelent mást, mint a putyini politika folytatását, mert Magyarország egyre inkább az orosz medve fennhatósága alá kerül, mert Orbán szerint a CEU az csak a CIA meghosszabbított keze, és az, hogy Soros áll a migráció mögött – az csak egy orosz mítoszgyártás. Azonkívül azért álltak ki a CEU mellett annyian nyugatról és azért volt 80 ezer (?) tüntető, mert befolyásos emberek tömegét képezte ki eddig a CEU, és a magyar kutatók is függenek a CEU-tól, mert a Harvardra csak a CEU-n keresztül vezet út.”

Ezekből a sorokból a Blogstar-oldal szerint talán lehet következtetni a beszélgetés színvonalára és valóságtartalmára. Így értelmezte Fiala-Butora János és beszélgetőpartnere, Széky János publicista azt, hogy a magyar kormány egyenlő feltételeket akart létrehozni a felsőoktatásban. „Nem elegáns” – ez az egyik kedvenc nyöszörgése az álkonzervatívoknak, akik vagy nem akarják felfedni valódi álláspontjukat, vagy számottevő érvek hiányában valamilyen fogást akarnak találni a kormány intézkedésein.

A cikk további részéből megtudhatjuk a CEU-pártoló Fiala-Butora további „érveit”, valamint azt, hogy az ügyben Soros is megszólalt, azt követelve az Európai Bizottságtól, hogy az uniós bíróság döntése nyomán indítson „próbapert” Magyarország ellen, illetve az is kiderül, hogy a Tűzfalcsoport melyik korábbi írását javasolja elolvasni a magát a felvidéki magyarok közül valónak tartó Fiala-Butorának.

Az írás teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.