A fókuszba került Pete Buttigieg

Negyven év alatti, hét idegen nyelvet tanult, homoszexuális házasságban él és egy indianai középváros polgármestere – a legkevésbé sem így fest egy tipikus amerikai elnökjelölt-aspiráns. Ám Pete Buttigieg egy csapásra az érdeklődés középpontjába került a demokrata párti indulók atlantai tévévitáján, miután a minap az élre került Iowában, ahol jövőre megkezdődik az előválasztási sorozat.

2019. 11. 22. 12:24
Democratic presidential candidates Sanders, Buttigieg, Booker and Steyer all thank moderator and MSNBC host Rachel Maddow after the conclusion of the U.S. Democratic presidential candidates debate at the Tyler Perry Studios in Atlanta
Kézfogás az atlantai tévévita előtt. Központban a baloldal új reménysége Fotó: Brendan McDermid Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint korábban annyiszor, ismét a bőrszínről vitázik a közélet Amerikában. Mégpedig amiatt, mert megindult felfelé a népszerűségi listán az egyik karakteres aspiráns a 2020-as elnökválasztási év előtt. Pete Buttigieg – akinek máltai származására utaló vezetéknevébe számos amerikainak is beletörik a nyelve – 23,5 százalékos támogatottsággal egyértelműen az első helyen áll Iowában, abban a kis, középnyugati szövetségi államban, ahol szokás szerint az első jelölőgyűlést tartják jövő februárban, és ezzel kezdetét veszi a demokrata előválasztások sorozata. Az újraválasztásáért versenybe szálló republikánus elnök, Donald Trump ellenfelét a jövő nyári demokrata konvenció választja majd meg.

Kézfogás az atlantai tévévita előtt. Központban a baloldal új reménysége
Fotó: Reuters

A 37 éves Buttigieg – nyolc százalékkal – országosan a negyedik helyen áll csak három koros egykori szenátor, Joe Biden volt alelnök, valamint Elizabeth Warren és Bernie Sanders mögött. De ­iowai előretörésének az az eredménye, hogy színes bőrű riválisai most azzal támadták őt az immár ötödik demokrata tévévitán: jelöltté választása esetén nem tudná majd mozgósítani a párt egy fontos szavazóbázisát. Az amerikai választók 17 százalékát kitevő, 40 millió fős fekete bőrű közösségről van szó, amelynek tagjai oroszlánrészt játszottak az utóbbi fél évszázad három demokrata párti elnöke, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter megválasztásában. Előbbi – kenyai apja révén – maga is fekete, utóbbi kettő pedig olyan déli államokból származott, ahol számos fekete él. A homoszexuális házasságban élő és nyelvzseniként is különcnek elkönyvelt Buttigieg viszont egy százezres indianai város polgármestere, miközben az amerikaiak a legritkább esetben szoktak olyasvalakit a Fehér Házba szavazni, aki nem volt sem kormányzó, sem szenátor. (Trump vagy az idősebb Geor­ge Bush a ritka kivételek közé tartozik.)

Indiana – Iowához hasonlóan – középnyugati állam, és ebben az országrészben főleg fehérek laknak. – A jelöltek túl hosszú ideig már megnyertként számoltak olyan választói közösségekkel, amelyek a Demokrata Párt gerincét alkották, majd nem figyeltek oda ezekre a közösségekre – célozgatott burkoltan Kamala Harris fekete bőrű szenátornő. – Egész életemben kapcsolatban voltam a fekete szavazókkal. Magam is az vagyok 18 éves korom óta. Ezen a színpadon senki nem szorulhat fókuszcsoportokra ahhoz, hogy meghallja az afroamerikai szavazók hangját – mondta Cory Booker szenátor. – Miközben nincs olyan tapasztalatom, hogy valaha is a bőrszínem miatt diszkrimináltak volna, időnként idegennek érzem magam a saját hazámban – felelte Buttigieg, utalva a homoszexuálisok megítélésére.

A jelöltek – szokás szerint – az elnököt sem kímélték a vitán, amelyet milliók néztek a tévében. Harris egyszerűen „fehér házi bűnözőnek” nevezte Trumpot, de támadták őt többek között Ukrajna-politikája vagy a szaúd-arábiai és az észak-koreai diktatúrával ápolt, túl szívélyesnek tartott kapcsolatai miatt is.

Megint tanú

Pár héttel ezelőtti, zárt ajtók mögötti meghallgatása után ismét vihart kavart Washingtonban Gordon Sondland vallomástétele; az EU-hoz akkreditált amerikai nagykövetet ezúttal a nyilvánosság előtt faggatta a képviselőház hírszerzési bizottsága. Sondland azzal keltett feltűnést, hogy azt mondta: Donald Trump a demokrata riválisa, Joe Biden fia, Hunter ukrajnai érdekeltségeinek felderítéséhez kötötte a Kijevnek szánt 391 millió dolláros amerikai katonai segély folyósítását. Ezt annak dacára vallja Sondland, hogy ő maga az elnök politikai kinevezettjének számít, aki egymillió dollárral támogatta Trumpot. Az elnök ukrajnai nyomásgyakorlása áll azoknak a képviselőházi vizsgálatoknak a hátterében, amelyekkel a demokraták közjogi felelősségre vonási eljárással, impeachmenttel ítélnék el Trumpot. Most Mike Pence alelnök hivatala és Rudy Giulia­ni, Trump ügyvédje is meghazudtolta Sondland szerdai szavait, azt állítva, a nagykövet nem jól emlékszik vissza egyes eseményekre, illetve túl kevés kapcsolatfelvétel alapján spekulál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.