A francia kormány kontroll alatt tartaná az imámok képzését

Az államfő két hetet adott a Muszlim Vallás Tanácsának arra, hogy a belügyminisztériummal közösen kidolgozza az imámok képzésének részleteit. A cél az, hogy a külföldi imámokat olyan prédikátorok és vallási oktatók váltsák fel, akik az országban tanultak.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 11. 20. 13:55
null
A párizsi nagy mecset Forrás: V4NA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Emmanuel Macron francia államfő október elején tartott beszédének megfelelően a kormány most lépéseket tesz az iszlám szeparatizmus ellen. A francia kormány célja az, hogy kontroll alatt tartsa az imámok képzését Franciaországban. Az államfő és Gérald Darmanin belügyminiszter szerda este fogadta a vallási vezetőket, a CFCM elnökét, Mohammed Moussaouit, Chems-Eddine Hafizt, a párizsi nagymecset rektorát, valamint a CFCM-et alkotó kilenc szövetség képviselőit, akik ismertették terveiket, mely szerint létrehoznák az imámok nemzeti tanácsát, azt a szervezetet, amely a továbbiakban az imámok képzéséért felel majd Franciaországban – írja a Le Figaro.

Az államfő továbbá azt kérte a CFCM vezetőitől, hogy a belügyminisztériummal együttműködve dolgozzanak ki egy okiratot, a köztársaság értékeinek chartáját, melyhez az elkövetkezőkben tartania kell magát a Muszlim Vallás Francia Tanácsának és a hozzá tartozó kilenc szövetségnek.

Emmanuel Macron két hetet adott a CFCM-nek arra, hogy kidolgozza a magatartási, vallási és etikai kódexet, melynek illeszkednie kell a Francia Köztársaság értékrendjébe, továbbá le kell szögeznie, hogy az iszlám Franciaországban vallás, és nem politikai mozgalom. A találkozó során Emmanuel Macron elmondta, tisztában van azzal, hogy a CFCM-hez tartozó kilenc szövetség közül többen is kétértelmű álláspontot képviselnek, három szövetségnek nincs köztársasági szemlélete, de leszögezte, hogy következményei lesznek annak, ha valaki nem írja alá a chartát.

A párizsi nagy mecset
Fotó: V4NA

Az elképzelés szerint az imámok tanácsa nyilvántartásba veszi majd az imámokat és igazolványt bocsát ki részükre. Fizetést is kapnak majd, de retorziókra is számíthatnak, például visszavonhatják jóváhagyásukat az alapokmány és az etikai kódex megsértése esetén. Továbbá abban az esetben is, ha az imám olyat tesz vagy mond, ami ellentétes a Francia Köztársaság értékeivel. A CFCM hat hónapot kapott Emmanuel Macrontól arra, hogy kidolgozza és megvalósítsa az imámok képzésének részleteit, amely az elképzelés alapján egyetemi képzést is tartalmaz majd, és az imámok különféle oktatást kapnak a betöltendő szerepüknek megfelelően, így lesz képzés a vezető, az oktató és a prédikáló imámoknak is.

Az Élysée tájékoztatása szerint a találkozó résztvevői kijelentették, hogy ragaszkodnak Franciaországhoz, tiszteletben tartják az ország értékeit és törvényeit. Erre reagálva az államfő kihangsúlyozta, hogy meg kívánja szüntetni az iszlám vallás külföldi képviselőinek jelenlétét az országban, azaz négy éven belül el szeretné érni, hogy a Törökország, Algéria és Marokkó által Franciaországba küldött mintegy 300 külföldi imám ne praktizálhasson, csakis azok, akik franciaországi képzésen vettek részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.