A francia ügyészség nem kezeli merényletként a mecset előtti lövöldözést

Forrás: MTI2019. 06. 28. 16:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia igazságszolgáltatás pénteken kizárta, hogy merényletnek minősíthető az előző napi lövöldözés az északnyugat-franciaországi Brest egyik mecsete előtt, amelyben a vallási hely imámja és egy másik ember megsérült. Az elkövetőt röviddel az eset után holtan találták, feltehetően főbe lőtte magát.

A sebesültek állapota nem életveszélyes, az imámot négy lövés érte, kettő a hasán, kettő a lábán, a másik sérültet a combján találta el a lövedék.

„A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet azt állítani, hogy merényletről van szó” – mondta Jean-Philippe Récappé bresti ügyész, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a párizsi ügyészég terroelhárítási részlege nem foglalkozik az üggyel.

Az incidens célpontja a Sunna mecset vitatott imámja, Rachid El Jay volt, akit konzervatív nézetei miatt bírálnak Franciaországban, ugyanakkor az az Iszlám Állam terrorszervezet célkeresztjében is áll.

Rendőri források szerint a feltelezett elkövetőt Karl Foyernak hívják, 21 éves, egy Renault Clio típusú gépkocsival érkezett a mecset elé, ahol kiszállt az autóból, úgy csinált, mint aki fotókat szeretne készíteni, majd hatszor rálőtt a két férfira.

A támadást megelőzően az elkövető írásos dokumentumokat hagyott a mecset közelében, és mintegy hatvan e-mail címre is elküldött levelében azzal indokolta a tettét, hogy április 18-án találkozott három férfival, akik azt parancsolták neki, hogy ölje meg a bresti imámot június 15. és 30. között.

A támadót nem ismerte a rendőrség, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, és nem ismert róla az sem, hogy szélsőjobboldali körökhöz tartozott volna.

„Rachid El Jay-t megfenyegette az Iszlám Állam, mert a prédikációi a köztársaság értékeit hirdetik. Ha a támadó fundamentalista lenne, az Iszlám Állam már üdvözölte volna a tettét” – jelezte a francia muzulmánok tanácsa, az CFCM.

Elemzők szerint minden feltételezés lehetséges, a most 39 éves bresti imám ugyanis tíz évvel ezelőtt a szalafista mozgalomhoz tartozott, de annak békés, nem dzsihadista, Szaúd-Arábiát támogató irányzatát képviselte.

Akkoriban a Rachid Abou Houdeyfa nevet használta és az interneten terjesztett prédikációit több tízezren hallgatták. Egy 2015-ös felvételen a mecsetbe járó gyerekeknek azt magyarázta, hogy a zenehallgatás miatt – ami egyes iszlamista tanítások szerint tilos – sertéssé vagy majommá válhatnak. Az autodidakta imámot a 2015-ös dzsihadita merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapot keretében kihallgatták, otthonában és a mecsetben házkutatást is tartottak, de nem indult ellene eljárás.

Az imám azóta állítólag megváltozott: a 2016-2017-es tanévben a Rennes-i egyetemen elvégezte a „vallások, jog és társadalmi élet” elnevezésű kurzust, amelyet a francia hatóságok kérésére indult a muzulmán vallási képviselők képzésére. A férfi azóta a szekularizált francia állam értékeit tiszteletben tartó hagyományos marokkói iszlám tanításait hirdeti, s míg korábban a szélsőjobboldali csoportok, újabban a dzsihadisták célpontja lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.