A franciák eurómilliárdokért építenek börtönöket a bűnözőknek

A legnépszerűbb ellenzéki politikus úgy véli, hogy véglegesen ki kell tiltani az országból azokat a külföldi állampolgárokat, akiket befogadtak, de bűncselekményt követtek el.

Forrás: v4na hírügynökség2021. 04. 22. 14:00
Dupond-Moretti, ric
Párizs, 2020. július 7. Éric Dupond-Moretti új igazságügyi miniszter (b) látogatást tesz a Párizs melletti fresnes-i börtönben 2020. július 7-én. Fotó: MTI/EPA/Pool/Thomas Coex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus úgy véli, hogy véglegesen ki kell tiltani az országból azokat a külföldi állampolgárokat, akiket befogadtak, de bűncselekményt követtek el. Marine Le Pen arra is felhívta a figyelmet, hogy a francia börtönökben lévő rabok negyede külföldi – olvasható a V4na.com-on.

A kormány döntésének az értelmében 2027-ig nyolc új börtönt építenek Franciaországban, melyekben összesen 15 ezer új férőhely lesz az elítélteknek. Ennek oka, hogy egyre nagyobb problémát okoz Franciaországban a börtönök zsúfoltsága.

Jean Castex kormányfő az egyik újonnan épülő létesítmény építési területén, az Haut-Rhin megyei Lutterbach nevű településen mondott beszédet ezzel kapcsolatban, és megemlítette, hogy a projekt összköltségvetése 4,4 milliárd euró, ebből első körben hétezer új férőhelyet hoznak létre 2022-ig, majd további nyolcezer helyet létesítenek 2027-ig.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter látogatást tesz a Párizs melletti fresnes-i börtönben 2020. július 7-én
Fotó: MTI/EPA/Pool/Thomas Coex

A franciaországi büntetés-végrehajtó intézményekben létesítendő 15 ezer férőhelyre még 2017 áprilisában, az elnökválasztás első fordulóját követően tett ígéretet Emmanuel Macron, Jean Castex miniszterelnök ezt a bejegyzést posztolta ki újra, hozzátéve, hogy betartották az ígéretüket.

Jean Castex úgy véli, egy nemzetet az alapján ítélnek meg, hogy milyenek a börtönei.

A kormányfő úgy véli, hogy Franciaország büntetőpolitikájának nem szabhatnak korlátot az anyagiak, mindenképp arra törekednek, hogy teljes mértékben alkalmazzák a köztársaság törvényeit. Jean Castex elmondása alapján a büntetés hatékonysága ott kezdődik, hogy legyen elég férőhely a börtönökben, a jogállamiságba pedig beletartozik az, hogy garantálják a börtönökben fogvatartottaknak a megfelelő életkörülményeket, hiszen nem az a cél, hogy ott megalázzák a fogvatartottakat.

Az ügy kapcsán megszólalt Marine Le Pen ellenzéki politikus, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt vezetője is, aki az Rtl kérdésére kifejtette, hogy a közbiztonság kérdése alapvető az ország életében, ennek megteremtéséhez azonban első lépésként ki kell toloncolni az ország területéről azokat a külföldi állampolgárokat, akiket befogadott Franciaország, de aztán bűncselekményeket követtek el francia földön. A politikus hozzátette, hogy a francia börtönökben fogvatartottak 25 százaléka külföldi állampolgár, akik között ráadásul sok a visszaeső bűnöző. Marine Le Pen kitért Emmanuel Macron korábbi kijelentésére is, mely szerint a közösségi oldalak állnak az egyre elvadultabb bűncselekmények hátterében, a politikus asszony szerint azonban nem a közösségi oldalak felelősek a bűnözés terjedéséért.

Marine Le Pen egy korábbi Twitter-bejegyzésében arról beszélt, hogy a közbiztonság hiányának a leküzdéséhez igazat kell mondani a franciáknak a bűnözés valódi okairól, és végre hatékony állami fellépésre lenne szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.