A Fülöp-szigeteki kormány megerősítette a Maute dzsihadista csoport vezetőjének halálhírét

A DNS-vizsgálat megerősítette Abu Dar, az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó Fülöp-szigeteki Maute csoport vezetőjének halálát – közölte hétfőn az ázsiai ország védelmi minisztere.

Forrás: MTI2019. 04. 15. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Delfin Lorenzana szerint a hatóságok szorosan figyelemmel kísérik a Maute maradék tagjainak tevékenységeit, köztük azt, hogy lesz-e új vezetősége a csoportnak Abu Dar, valódi nevén Owaydah Benito Marohombsar halála után.

Abu Dar március 14-én, a fegyveres erőkkel vívott harcokban vesztette életét a Maute fellegvárának számító Lanao del Sur tartományban, de a hatóságok csak a DNS-vizsgálatot követően akarták megerősíteni halálának hírét. A Maute vezetője személyazonosságát igazoló vizsgálatot amerikai szakértők végezték, akik összevetették az Abu Dar hajából származó DNS-t a fiáéval.

Abu Dar volt az egyetlen dzsihadista vezető, aki túlélte a 2017 májusa és októbere közötti marawi csatát a hadsereg és az Iszlám Államhoz hű helyi csoportok között, miután ez utóbbiak megostromolták az ország déli részén található, muszlim többségű város központját. A harcokban életüket vesztették a Maute testvérek (Abdullah és Omar Maute), továbbá Isnilon Hapilon, az Abu Sayyaf iszlamista terrorszervezet vezetője, az Iszlám Állam akkori délkelet-ázsiai „emírje”.

A harcok kitörését követően a dzsihadisták elfoglalták Marawi egyes részeit. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök államfő ezt követően szükségállapotot hirdetett Mindanaón, amelyen Marawi is található.

A több hónapig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is áldozatul estek -, valamint mintegy négyszázezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.