A Fülöp-szigetekig ér a német pénzügyi szolgáltató botránya

Zátonyra futott a német pénzügyi szolgáltató ipar egyik zászlóshajója, a frankfurti tőzsdén jegyzett Wirecard. Pénteken robbant a hír, hogy könyvvizsgálók több mint kétmilliárd dollár hiányt tártak fel a cég 2019-es mérlegének készítése során. Markus Braun, a cég vezetője azonnal lemondott, a részvények értéke a mélybe zuhant. Az első hírek szerint a hatalmas összeg Fülöp-szigeteki bankszámlákon kötött ki.

Gál István (Manila)
2020. 06. 22. 17:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A müncheni székhelyű Wirecard internetalapú szolgáltatásokat kínál 1999 óta. Kezdetben olyan ügyfelek vették igénybe virtuális számláikat és kártyáikat, akik erotikus tartalmak fizetéséhez vagy szerencsejátékból származó összegek kezeléséhez kerestek diszkrét szolgáltatót. Mára viszont partnerei között van a Bayern München focicsapat és a svéd bútorgyártó, az IKEA is. Egyik legnagyobb befektetője pedig maga a Deutsche Bank, Németország vezető bankja.

Bár az ügy csak pénteken pattant ki és lett nemzetközi szenzáció, de a Financial Times üzleti lap már tavaly ősszel megjelentetett egy írást, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a Wirecard könyvelésében rosszul tüntette fel bizonyos távol-keleti és nyugat-európai érdekeltségei eredményét. A cikk megjelenése a cég részvényeinek zuhanását eredményezte, de akkor még sikerült megtartania a befektetők bizalmát, sőt voltak, akik lehetőséget láttak a mélyrepülésben. – Akkor még jó ötletnek tűnt beszállni – nyilatkozta pénteken Tim Albrecht, a Deutsche Bank DWS alapkezelőjének vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Elmondta továbbá, hogy az összeomlás okai belső vezetési hibák voltak, illetve az, hogy a bankok mindvégig pozitív visszajelzést adtak a Wirecard állapotáról.

A vállalat részvényei két nap alatt 60 százalékot veszítettek értékükből. Albrecht szerint ő ugyanolyan áldozat, mint azok a befektetők, akiknek a pénzét kezelte. – Egy hajóban evezünk – mondta. Szerinte ez nemcsak a pénzügyi alapkezelőknek, de magának Németországnak is komoly presztízsveszteség, s bejelentette, lemond az idén neki járó pénzjutalomról.

Miután felröppent a hír, hogy a szóban forgó kétmilliárd dollár vezető Fülöp-szigeteki bankok számláin kötött ki, a Fülöp-szigetek központi bankjának kormányzója szombaton vizsgálatot rendelt el. A gyanú szerint a Wirecard Szingapúron keresztül egy volt alkalmazottja nevén lévő manilai leányvállalattal együttműködve követett el visszaélést. Ezt támasztja alá, hogy a tranzakciók dokumentumain megtalálták a Fülöp-szigeteki BDO Unibank és a Bank of the Philippines középvezetőinek aláírását. A két hivatalnokot azonnal kirúgták, és a bankok vezetői kijelentették: a Wirecard soha nem tartozott az ügyfeleik közé. Benjamin Diokno, a Fülöp-szigeteki központi bank kormányzója vasárnap kijelentette, nincs bizonyíték arra, hogy az összeg az országba érkezett.

Az amerikai hatóságok 2017-ben nemzetközi pénzmosásnak kitett országnak nyilvánították a Fülöp-szigeteket, miután egy bangladesi bankból úgynevezett SWIFT-tranzakciókkal elutalt százmillió dollárból nyolcvanmilliót manilai kaszinókon és bankokon keresztül mostak tisztára. A gyanú szerint akkor további 850 millió dollár átutalását tervezték. Abban az ügyben egy manilai bank fiókvezetőjét ítélték el.

Hétfőn reggel a Wirecard bejelentette: az a legvalószínűbb, hogy a kétmilliárd dollárnyi összeg soha nem is létezett. A Reuters hírügynökség szerint azok a befektetők, akik a Wirecard hirtelen bedőlésébe fektették a pénzüket, pénteken percek alatt vagyonokat kerestek a német tőzsdén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.