A gazdaságot is megtörte az utcai erőszak

Most éri meg Hongkongba utazni: a méregdrága város gazdasága meredeken ível lefelé. Az egyre erőszakosabb tüntetések hatására augusztusban eddig ötven százalékkal esett vissza a szállodai szobák kihasználtsága, de bajban vannak az ingatlanosok és a kiskereskedők is. Eközben a kínai sajtó is kiemelten foglalkozik a jelenséggel, egy közgazdász már nem radikális, hanem egyenesen retrográd tüntetőkről ír.

Buzna Viktor (Hongkong)
2019. 08. 28. 12:06
An anti-extradition bill protester throws a Molotov cocktail as protesters clash with riot police during a rally to demand democracy and political reforms, at Tsuen Wan, in Hong Kong
Repül a Molotov-koktél az egyik tüntetésen. A károk a statisztikákban is jelentkeznek Fotó: REUTERS/Tyrone Siu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hongkong déli szigetén fekszik a Central, innen, a belvárostól délre pedig Happy Valley, vagyis a boldog völgy. Utóbbi elsősorban kocsmáiról híres. Itt minden éjszaka zajlik az élet, a hétvégék pedig különösen sűrűk. Ezért is vészjósló, hogy idén nyoma sincs az évek óta megszokott tempónak, a helyiek legnagyobb aggodalmára a völgy már csak árnyéka önmagának. Ezt persze részben magyarázza, hogy az augusztusi hőség és a lassan beköszöntő monszun miatt zárva tart a közeli lóversenypálya, amely az év többi hónapjában szinte minden nap ellátja közönséggel a környék vendéglátóhelyeit. Van azonban a jelenségnek politikai magyarázata is. Eszerint az emberek a tüntetések miatt maradnak inkább otthon, ami különösen érződik a hétvégi forgalmon. Nemcsak a bulizni vágyók, de a demonstrálók is ekkor aktivizálódnak, akár órákra lebénítva a közlekedést a városban.

Hongkongban június elején kezdődtek a tüntetések a Kínához tartozó, de széles körű politikai, jogi autonómiát élvező város szabadságáért. A tüntetők egy része radikalizálódott, a több tízezres csoport egyre durvább konfliktusba bonyolódik a rendőrökkel. Ahogyan arról korábban tudósítottunk, patthelyzet alakult ki a felek között, az ellenőrzés kezd teljesen kicsúszni a hatóságok kezéből. A múlt hét végén a rendőrök a könnygáz mellett vízágyút is bevetettek, de fegyverkeznek a tüntetők is. Egyre jellemzőbb, hogy Molotov-koktélokkal támadnak, miközben új taktikájukat, a szétszórt, meglepetésszerű támadást – úgy tűnik – képtelen követni a rendőrség.

Repül a Molotov-koktél az egyik tüntetésen. A károk a statisztikákban is jelentkeznek
Fotó: REUTERS/Tyrone Siu

A kezelhetetlen helyzet kihat a gazdaságra is, legalábbis erről árulkodnak a napokban közölt adatok. A hongkongi menedzsmentszövetség jelentése szerint augusztusban eddig több mint 50 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi forgalom. A hongkongi kormány a napokban közzétett, 2019 első fél évéről szóló elemzése szerint a tíz évvel ezelőtti világválság óta nem produkált ilyen rossz eredményeket a város. A GDP-növekedés a múlt évihez viszonyítva eddig rekordalacsony, mindössze 0,5 százalékos.

– A társadalmi feszültség hosszú távon a turizmus visszaesését, illetve Hongkong mint megbízható pénzügyi központ hitelességének elvesztését okozhatja – utal az erőszakos tüntetésekre a tanulmány. A dokumentum jóslatai részben már bekövetkeztek, erre utal a szobaárak jelentős visszaesése. A Bloomberg hírügynökség azt írja, e hónapban várhatóan a felére esik a szállodaipar bevétele, mivel a szárazföldi Kínából érkezők – akik a vendégek 80 százalékát teszik ki – félnek belépni a városba. Hamarosan az ingatlanárakon is érezhető lesz a kibontakozó válság. A hongkongi South China Morning Post tegnapi cikke szerint ez a piac 24 százalékkal csökkent a legutóbbi, 2014-es esernyős mozgalom időszakához képest.

A szárazföldi Kínából persze máshogyan fest a jelenség. Tegnap jelent meg a sanghaji Fudan Egyetem professzorának cikke a témában, Csen Ping (Chen Ping) 1997-től mutatja be Hongkong gazdaságát. Mint írja, bár a város gazdasági fejlődése valóban lassult, a kínai gazdasági csoda farvizén Hongkong gyors fellendülésnek indult a 22 évvel ezelőtti visszacsatolást köve­tően. – Valójában erősebb a gazdasága, mint az Egyesült Államoknak vagy az Európai Uniónak – írja –, az egy főre jutó GDP ugyanis Hongkongban továbbra is 65 ezer dollár, megelőzve mások mellett az Egyesült Államokat és Németországot is. Éppen ezért Csen nem radikálisoknak, hanem retrográdoknak nevezi a tüntetőket. – Ostobák, akik a haldokló amerikai–angol világ gyarmati sorába térnének vissza – fejtegeti velük kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.