A globális felmelegedés növekedése esetén 30 ezerrel többen halhatnak meg a kínai városokban

Mintegy 30 ezerrel többen halhatnak meg évente a sűrűn lakott kínai városokban, ha a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokról 2 Celsius-fokra növekedne kínai kutatók prognózisa szerint, amelyet a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányukban ismertettek.

Forrás: MTI2019. 08. 07. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek azt vizsgálták, hogyan hatna az elhalálozási rátára a párizsi klímaegyezmény aláíróinak vállalása, amely szerint 1,5-2 Celsius-fok alatt tarják a globális felmelegedést. Huszonhét kínai városban tekintették át a hőséggel összefüggő elhalálozási adatokat 1986 és 2005 között. Azt találták, hogy a hőség évente egymillió lakosonként 32 ember halálát okozta.

Amikor a legoptimistább forgatókönyvet, 1,5 Celsius-fokos globális hőmérsékletnövekedést vették alapul, akkor a számítások szerint egymillió lakosonként 49-67 ember halna meg a hőség miatt. Ha a globális felmelegedés elérné a 2 Celsius-fokot, akkor egymillió lakosonként 59-80 ember halna meg. A nők esetében a halálozási ráta kétszerese lenne a férfiakénál.

Figyelembe véve a 831 millió kínai városlakó számát, mindez azt jelenti, hogy egy fél Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés esetén csaknem 30 ezer emberrel többen halnának meg a hőség miatt évente – olvasható a tanulmányban.

Az infrastrukturális fejlesztések – például jobb egészségügyi szolgáltatások, légkondicionálás, az ivóvízhez való jobb hozzáférés – és felkészülés nélkül a többlethalálozás még nagyobb lenne a 21. század második felében.

„Tanulmányunk nagyon világosan megmutatja a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásának előnyeit” – mondta Szu Pu-ta, az urumcsi székhelyű Ökológiai és Földrajzi Intézet tudósa.

A globális átlaghőmérséklet már 1 Celsius-fokkal növekedett az iparosodás előtti időszakhoz képest, ami hosszabb és intenzívebb szárazságokat és hőhullámokat eredményezett. A 2015-ben létrejött párizsi klímaegyezmény aláírói vállalták, hogy a felmelegedést 1,5-2 Celsius-fok alatt tartják. Az általuk eddig vállalt szénkibocsátás-csökkentés azonban legalább 3 Celsius-fokos globális hőmérsékletnövekedéssel járna és a jelenlegi üvegházhatású gázkibocsátási folyamatok még magasabb hőmérsékletekhez vezethetnek a Földön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.