A gyermekbénulás visszatérése miatt aggódnak az angolai hatóságok

A gyermekbénulás visszatérése miatt aggódnak az angolai hatóságok, miután néhány nap alatt több mint negyven, a védőoltások csökkenésének tulajdonított megbetegedést jelentettek.

Forrás: MTI2019. 11. 20. 21:15

A gyermekbénulás visszatérése miatt aggódnak az angolai hatóságok, miután néhány nap alatt több mint negyven, a védőoltások csökkenésének tulajdonított megbetegedést jelentettek.

„Hét gyermekbénulás-mentes év után sajnálatos módon nehéz helyzettel találtuk szemben magunkat” – mondta Silvia Lutucuta egészségügy-miniszter, aki egy új oltási kampányt indított el az egyik luandai peremkerületben.

„Az ország 18 tartománya közül tízből összesen 44 esetet jelentettek” – tette hozzá a miniszter.

A „vad” (természetes úton terjedő) poliovírus különböző változatai visszafordíthatatlan bénulást, sőt halált is okoznak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint kettőt a három vírustörzs közül sikerül gyökeresen kiirtani világszerte.

A poliovírus nem vad, oltóanyagból kiszabadult formái viszont tovább terjednek Afrika és Ázsia több régiójában.

A WHO szerint a rendkívül gyenge immunrendszerrel rendelkező népességek körében az oltóanyagból kiszabadult vírustörzs tovább terjedhet, és addig mutálódhat, amíg bénulást nem idéz elő.

Az angolai egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy feltétlenül szükséges a lakosság védőoltással való ellátása.

„Minden gyermeknek három adag, szájon át adható vakcinával kell védelmet biztosítani a következő két hét során, hogy megteremtsük a védettséget, és kézben tartsuk a járványt” – hangsúlyozta Silvia Lutucuta.

A hétfőn kezdődött kampány során várhatóan 2,5 millió 0 és 5 év közötti gyermek kapja meg a vakcinát.

Az amerikai Betegmegelőzési Központok (CDC) minden Angolába utazónak azt javasolják, hogy utazás előtt oltassák be magukat a poliovírus ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.