A gyógyszerek, egészségügyi eszközök szabad áramlását sürgeti Brüsszel

Eddig hét EU-tagország – köztük Magyarország – döntött a határainak külföldiek előtt történő lezárásáról a koronavírus gyors terjedése nyomán.

2020. 03. 16. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság nemrég hatoldalas javaslatot tett közzé a tagországoknak a határellenőrzésre vonatkozóan. E sorok írásakor nem kevesebb, mint hét EU-állam – köztük Magyarország – döntött a határainak külföldiek előtt történő lezárásáról a koronavírus gyors terjedése nyomán. Az uniós bizottság hivatalosan mégsem javasolja, hanem tagállami hatáskörbe rendeli a belső határellenőrzés visszaállítását. Az áruk szabad áramlásával kapcsolatban pedig kifejezetten arra kérik a tagországokat, hogy ne akadályozzák a gyógyszerek, egészségügyi eszközök schengeni övezetben történő szállítását.

Brüsszelben ma délelőtt az alábbiakat állapították meg:

  • Teljes mértékben a tagországok hatáskörébe tartozik, amennyiben a belső biztonságukra hivatkozva a határellenőrzés visszaállításáról döntenek. – A tagállami határokon zajló egészségügyi vizsgálatok még nem jelentik a belső határellenőrzés visszaállítását – tudatja a közlemény.
  • A külső határokkal összefüggésben a bizottság megállapítja, hogy a schengeni övezetbe való belépéskor a harmadik országok és az EU polgárai is egészségügyi ellenőrzéseknek lehetnek kitéve. Amennyiben valaki nem rendelkezik európai lakcímmel és a betegség tüneteit produkálja, megtagadható tőle a belépés a schengeni övezetbe.
  • Ami az EU határországait illeti, a bizottság azt kéri: a határellenőrzések alkalmával szűrjék a veszélyeztetett helyekről közvetlenül vagy átszállással érkezőket, illetve érkezéskor és távozáskor is legyenek megfelelő információs anyagok (poszterek, videók) a megelőzés fontosságáról. – A gyanús eseteket izolálni, a bizonyítottan koronavírusos betegeket pedig azonnal egy egészségügyi intézménybe kell szállítani – írják.
  • A koronavírus miatt nem lehetséges, hogy az egységes belső piac, így az áruszállítás szabadsága megtörjön. Mint azt írják, nincs bizonyítéka annak, hogy a vírus élelmiszereken keresztül is terjedne. Az áruszállítással foglalkozó szakemberek biztonságát garantálni kell.
  • A gyógyszerek és egészségügyi eszközök szabad áramlása jelenleg kiemelt fontossággal bír. A tagállami intézkedések nem lehetetleníthetik el a gazdaság működésének folytonosságát, illetve magukat a kereskedelmi láncokat.
  • A tagállamoknak minden esetben be kell fogadniuk saját polgáraikat, a hazautazó külföldieknek pedig meg kell adni a segítséget.
  • Frans Timmermans önkéntes karanténban

    Frans Timmermans az Európai Bizottság első, önkéntes karanténban lévő tagja. A zöldmegállapodás végrehajtásárért felelős bizottsági alelnök azután került karanténba, hogy egy azóta már bizonyítottan fertőzött, francia kormányzati tisztviselővel találkozott. – Timmermans úr jól van, nincsenek tünetei – közölte az uniós bizottság szóvivője nemrég.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.