A hadsereg határon való bevetését támogatja a szlovén államfő

Forrás: MTI2020. 04. 15. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borut Pahor szlovén államfő támogatja Janez Jansa kormányfő azon törekvését, hogy a hadsereg bevethető legyen a határok védelmében ugyanolyan jogkörökkel, mint a rendőrség – írta a helyi sajtó.

A szlovén elnök Ales Hojs belügyminiszterrel és Matej Tonin védelmi miniszterrel szerdán ellátogatott a Kolpa folyó menti, délkele- szlovéniai Breg pri Sinjem Vrhu településre kirendelt rendőri-katonai állomásra. A szlovén-horvát határt 800 rendőr és 150 katona védi az illegális migrációval szemben, ugyanakkor a hadsereg csak logisztikai feladatokat láthat el, nem tartóztathatja fel a migránsokat.

Pahor a helyszínen úgy nyilatkozott: a koronavírus-járvány és annak gazdasági következményei miatt egyre több illegális bevándorló próbál majd Szlovénián keresztül Nyugat-Európába jutni. „Nem kell megvárni az utolsó pillanatot, amikor már teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy elkerülhetetlen lesz a katonaság bevetése a határokon” – fogalmazott.

A Jansa vezette új jobboldali kormánykoalíció nemrég döntött arról, hogy életbe lépteti a védelmi törvény 37. cikkét, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Azaz a katonaságot ugyanolyan jogokkal ruházza fel, mint a rendőrséget. A kabinet a döntését azzal magyarázta, hogy a rendőrök egy részét így átirányíthatnák az ország belsejébe, hogy a koronavírus-járvány megfékezés érdekében hozott korlátozások betartását ellenőrizzék.

A törvénycikk aktiválásához kétharmados többségre van szükség a parlamentben, azt azonban, hogy napirendre kerülhessen, legutóbb nem támogatta a parlament illetékes bizottsága. A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el. A javaslat határozott időre szólt, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

A belügyminiszter újságíróknak azt mondta: amennyiben mégis sikerül napirendre tűzni a törvénycikket, és a parlament megfelelő arányban támogatja azt, 150 főről 500-ra növelnék a katonaság létszámát a határokon, amivel egyetért a rendőrség és a határmentén élő állampolgárok is, akik félnek a migránsoktól.

A törvénycikk aktiválásnak legnagyobb ellenzői a baloldali ellenzéki pártok.

Azzal érveltek ellene, hogy ha a katonák rendőri felhatalmazást kapnak, a szlovén állampolgárokkal szemben is felléphetnek. A kormány az ettől való félelmet abszurdnak nevezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.