A hagyományos család védelmét ígérte a lengyel államfő

A hagyományos családmodell és a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét, valamint az eddigi családtámogatások megőrzését ígérte szerdán Varsóban az elnöki tisztségért a június 28-i választáson újrainduló Andrzej Duda hivatalban lévő államfő.

Forrás: MTI2020. 06. 10. 14:32
French President Macron visits Poland
Andrzej Duda lengyel elnök. Fotó: Kacper Pempel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Családvédelmi Charta nevű, a családok társadalmi és anyagi támogatásáról szóló dokumentum aláírását követő beszédében Duda az állam számára létfontosságúnak minősítette a családközösséget.

Utalva a lengyel alkotmányban foglalt felfogásra, amely egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg a házasságot, kijelentette: a házasság „nem létezik, és nem is fog létezni semmilyen más formában […] ez az alkotmányosan egyedül elismert módja”.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe.

„Ilyen megoldást nem lehet bevezetni, ez idegen ideológia” – jelentette ki. Arra vonatkozóan, hogy ez a fajta örökbefogadás egyes országokban lehetséges, úgy vélte, ez több tekintetben „óriási kétségeket ébreszt”.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekeket védeni kell az LMBT-ideológiával szemben. Kiemelte a szülők jogát ahhoz, hogy maguk döntsék el, milyen szellemben nevelik a gyermekeiket, és úgy nyilatkozott, hogy meg kell tiltani az LMBT-ideológia terjesztését a közintézményekben.

Fotó: Reuters

Ez a véleménye arra utalhatott, hogy fő elnökválasztási riválisa, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester tavaly meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés olyan formáit vezette volna be, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekeknél.

A Családvédelmi Chartában Duda megígérte egyebek között a nagyvonalú lengyel családtámogatási program, a Család 500+ folytatását és a családbarát munkapiac fejlesztését. A Család 500+ által minden második és harmadik gyerek után havi 500 złotyt (mintegy 388 ezer forint) utal az állam a szülőknek. A többnemzedékes családok esetében – amelyekben a nagyszülők is részt vesznek a gyereknevelésben – a program kiemeli a csökkentett nyugdíjkorhatár és a 13. havi nyugdíj megőrzését. Újabb megoldásként az elnök kilátásba helyezte a minden gyermek után járó 500 zloty értékű utalvány bevezetését, a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családoknak járó támogatások kiterjesztését, illetve a családon belüli erőszak szigorúbb büntetését.

Felmérések szerint Duda a választás fő esélyesének számít. Trzaskowski nemrég váltotta fel a PO korábbi elnökjelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát, azóta a fő ellenzéki tömörülés jelöltjének támogatottsága emelkedő tendenciát mutat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.