A hírhedt párizsi külvárosban lángolnak az autók

Franciaországban a hétvége óta több városban is egymást érik az utcai harcok és a zavargások, a rendőrkapitányságok azt az utasítást adták a rendőröknek, hogy semmilyen kapcsolatba nem kerülhetnek a zavargókkal, ugyanakkor a belügyminiszter azt mondta, hogy nincs olyan kerület, ahol ne lépnének közbe a rendőrök szükség esetén.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 04. 23. 16:15
null
Párizs, 2019. április 20. Felgyújtott motorkerékpárok a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek párizsi tüntetésén 2019. április 20-án. Ez a huszonharmadik egymás utáni szombat, amikor a sárgamellényesek utcára vonulnak Franciaországban. MTI/EPA/Julien De Rosa Fotó: Julien De Rosa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár négy napja tartanak az éjszakai utcai harcok Franciaország több pontján, az utóbbi pár napban mintegy húsz településen menetrendszerűen az utcára vonulnak és törnek-zúznak, gyújtogatnak a rendbontók, majd összecsapnak a kivonuló rendőrökkel, mindezt a kijárási tilalom közepette. A zavargás-sorozatot egy rendőri intézkedés közben súlyosan megsérült motoros balesete váltotta ki, de azóta már valóságos esti rituálévá vált több városban is országszerte. Nanterre-ben több helyen is autókat gyújtottak fel és buszmegállókat tettek tönkre.

A folyamatos zavargások ellenére a rendőrkapitányságok azt az utasítást adták a rendőröknek, hogy a beavatkozás során kerüljenek el mindennemű érintkezést a rendbontókkal annak érdekében, hogy minél kevesebb egyenruhás sérüljön meg, továbbá felszólították a rendőröket, hogy csak indokolt esetben, észszerűen használják fegyvereiket.

Ez a parancs rendkívüli felháborodást váltott ki, a szakszervezetek azonnal tiltakoztak, mondván, hogy ennek értelmében az önvédelemre sem lesz lehetőségük a rendőröknek, pedig arra nagy szükség lenne, mivel egyre több alkalommal fordul elő, hogy felgyújtott szemetesekkel vagy autókkal csapdába csalják a rendőröket, majd rájuk támadnak, tűzijátékkal lövik vagy kövekkel dobálják őket. Olyan felvétel is napvilágra került, melyen tisztán látszik és hallatszik, amint egy pirotechnikai eszköz betöri a rendőrök furgonjának hátsó ablakát, majd a járműben robban, felgyújtva azt menet közben.

A Synergie-Officiers rendőrszakszervezet nem elégedett meg a szóbeli tiltakozással, egy sokkoló videóval szemléltette, hogy mi történik abban az esetben, amikor nem a rendőrök lépnek közbe, hanem az utca törvényei szerint rendeznek egy nézeteltérést vagy elszámolási vitát. A felvételen, melyet Bretagne tartomány székhelyén, Rennes-ben készített egy térfigyelő kamera, az látható, amint fél tucatnyi sötét ruhás kapucnis fiatal letámad egy férfit, leteperik a földre, majd addig ütik és rúgják, amíg már nem mozdul. A verés végén az egyik támadó a biztonság kedvéért még egy bukósisakkal is többször lesújt rá, ezt követően egy társa lefotózza a földön fekvő sérültet, majd dolguk végeztével továbbálltak, sorsára hagyva áldozatukat.

A 20 minutes francia hírportál információi szerint az ilyen típusú leszámolás kifejezetten a kábítószer kereskedőkre, pontosabban a rivalizáló bandákra jellemző, akik egyre erőszakosabbak és feszültebbek, mivel a kijárási tilalom, a határzár és a fogyó készletek miatt egyre rosszabbul megy a drogpiac. A portál értesülései szerint az áldozat a csodával határos módon túlélte a támadást, súlyos állapotban került kórházba.

Christophe Castaner francia belügyminiszter ugyanakkor a parlamentben tartott beszédében kijelentette, hogy nincs olyan városrész, ahol ne lépnének közbe a rendőrök szükség esetén, a kijárási tilalmat és köztársaság törvényeit mindenkivel betartatják az ország egész területén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.