A hírszerzők szerint megágyaz a pandémia a szélsőséges eszméknek

Az iszlamista szélsőségeseknek a világjárány alatt a szokásosnál is több idejük van a merényleteik finomítására – legalábbis ettől tartanak a hírszerzők.

2020. 05. 09. 9:55
null
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világot megbénító koronavírus-járvány, a pandémia által bevezetett intézkedések a szélsőségeket inspirálják, a hírszerző szolgálatok emiatt attól tartanak, hogy most még a szokásosnál is több idejük jut a merényleteik finomítására, írja a francia Le Figaro. A jobboldali napilap szerint az iszlamista terrorizmus továbbra is az elsődleges probléma. Egy névtelen rendőrségi forrás ezzel kapcsolatban a lapnak megjegyezte: noha egyelőre konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk, de intő jel, hogy Franciaországban két támadás is történt a közelmúltban, Németországban, Spanyolországban és Dániában pedig tettre kész terroristákat tartóztattak le, ami azt jelzi, a fenyegetettség továbbra is magas.

Nem az iszlamisták ugyanakkor az egyetlenek, akik kihasználják a helyzetet: a lapnak nyilatkozó szakértő szerint pedig az internet, pontosabban a különböző közösség hálózatok biztosítják a közeget az ideológia terjedéséhez és a merényletek tervezéséhez. Hasonló következtetésre jut a belga állambiztonsági szolgálat minap közzétett jelentése is, amely szerint a szélsőségesek kihasználják az egész világot megbénító koronavírus-járványt, és álhírekkel árasztják el a közösségi hálózatokat, hogy az embereket egymás ellen fordítsák.

Erősödik az Iszlám Állam

A napokban az AP amerikai hírügynökség arról közölt hosszas elemzést, hogy a meggyengült Iszlám Állam (ISIS) is próbál előnyt kovácsolni a járvány és a gazdasági nehézségek okozta káoszból, illetve abból, hogy a válság kezelésére koncentráló iraki kormányt most nem a szélsőségesek foglalkoztatják. Amerikai biztonsági szakértők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az ISIS korábban Irak és Szíria egy részén elterülő, tavaly azonban felszámolt „kalifátus”a újult erőre kaphat a kialakult helyzetben. Legalábbis ezt igazolja, hogy a terrorszervezet hívei az elmúlt hetekben több, rendkívül gondosan kivitelezett merényletet is végrehajtottak a térségben.

Irakban a szélsőségesek 151 merényletet hajtottak végre áprilisban és 101-et márciusban, míg ez a szám januárban 88 volt, írja a Le Figaro.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.