A hó végéig helyreállhat a rend a schengeni térségben

A belső határok megnyitásakor nem kellene, hogy az érkezők állampolgársága szempont legyen.

2020. 06. 05. 15:24
null
Letenye, 2011. június 29. Egy hazánkba belépõ autóst ellenõríznek a horvát-magyar határátkelõn Letenyénél. A magyar EU-elnökség elkönyvelhette, hogy politikai döntés született a horvát EU-csatlakozási tárgyalások eredményes lezárásáról. 2011 júniusának utolsó napján zárják le Brüsszelben az egyelõre nyitott három utolsó tárgyalási fejezetet. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek pénteki találkozóján megállapodás született arról, hogy a hó végéig visszaállítják a schengeni rendszer működését, így megszűnhet a koronavírus miatti belső határellenőrzés a tagállamok között. Erről a horvát EU-elnökség képviselője, Terezija Gras horvát európai és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár számolt be, azt is elárulva: a tagállamok zöme már június 15-től nyithat, míg mások a hónap végéig, a kedvező járványügyi statisztikák fennmaradása esetén ígérték a teljes mozgásszabadság lehetővé tételét. – Az EU külső határai egyelőre zárva maradnak, ezzel összefüggésben a fokozatos nyitásról szintén a hó végéig születhet majd döntés – tette hozzá az államtitkár.

Az ülésen részt vevő Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos üdvözölte a Schengen előtti akadályok felszámolását, ám arra is figyelmeztette az uniós államokat: a belső határok megnyitásakor nem kellene, hogy az érkezők állampolgársága szempont legyen. – Mindannyian tudjuk, hogy sok uniós polgárnak nem az anyaországban van a tartózkodási helye – hangoztatta a svéd uniós biztos, diszkriminációmentességet kérve az EU-országoktól.

Több tagország már megkezdte a nyitást, ám az úgynevezett turisztikai folyosók létrehozásakor fenntartotta a korlátozást a leginkább sújtott országok előtt. Az olaszokkal például többek között Horvátország, Görögország, Ausztria és Franciaország sem állapodott meg, míg a héten Hollandia közölte, hogy egyelőre a svéd és a brit polgárok előtt tartaná zárva az országhatárt. Emlékezetes, hogy Ciprus a júniusi nyitást követően egy ideig Svédországból nem fogad majd járatokat. Az Európai Bizottság a héten több alkalommal is – főleg olasz nyomásra – kényszerült kommentálni a diszkriminációról szóló vádakat, ám mint azt tudatták, alapvetően tagállami hatáskörben lévő kérdésről van szó. Ráadásul a kilábalási stratégiákkal kapcsolatban korábban épp Brüsszel közölt olyan iránymutatást, miszerint a hasonló járványügyi statisztikákkal rendelkező területek között érdemes először elrendelni a nyitást.

Az Európai Bizottságot egyébként nemcsak a diszkrimináció feletti szemhunyással, hanem a határnyitások összehangolásának mellőzésével is vádolják. Uniós berkekben e héten ugyancsak kínos téma volt, hogy Franciaország épp a szomszédos Belgium polgárai előtt ez idáig csak kivételes esetekben nyitott ajtót. Helyszíni beszámolók szerint csak a múlt hét végén autók százait fordították vissza a belga–francia határon. Párizs június 15-én nyitna, de csak azon országok polgárai mentesülnek a kéthetes karantén elrendelésétől, amelyek ugyanígy tesznek a franciákkal szemben.

Közben a régiónkban némileg gördülékenyebben mennek a dolgok: Magyarországról péntektől Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába lehet korlátozásmentesen utazni. Prága tegnap Ausztria és Magyarország polgárai mellett a németek előtt is ajtót nyitott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.