A hongkongi kormányzó elítélte a hétfői tüntetés erőszakos cselekményeit

Elítélte a hétfői hongkongi tüntetés erőszakos cselekményeit Carrie Lam kormányzó, különös tekintettel arra, hogy a demonstrálók egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba – írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden.

Forrás: MTI2019. 07. 02. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó helyi idő szerint hajnali 4 órakor a rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy elő fogja állíttatni a kormányzati épületekbe betörő és azokat megrongáló tüntetőket. Hozzátette azonban: elgondolkozott a történteken, és hajlandó párbeszédet folytatni a város lakóinak valamennyi rétegével, köztük a fiatalokkal – akik a többséget képezték az elmúlt hónapokban zajló, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen folytatott sorozatos tüntetéseken.

Hétfőn, miközben Hongkong éppen annak az évfordulóját ünnepelte, hogy 1997. július 1-jén a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerült Kínához, a törvénytervezet teljes visszavonását követelő tüntetők újabb megmozdulást tartottak, s a tiltakozók egy része – a rendőrség becslése szerint mintegy 1500-an – fémrudakkal és más eszközökkel megpróbálták betörni a kormányzati épületkomplexum üvegajtóit. Bár a nap folyamán a rohamrendőrök az épületben álltak készenlétben, mire estére a tiltakozók egy csoportjának sikerült bejutnia és megrongálnia az üléstermet, a rohamrendőrök már nem voltak a helyszínen – mutat rá a SCMP.

A kiadatási törvény tervezete ellen tüntetők egy ideje már a kormányzó lemondását is követelik, aki azonban úgy nyilatkozott: jó okkal nem tettek eleget a demonstrálók összes követelésének. Elmondta: amikor a jelenlegi kormányzat mandátuma 2020-ban lejár, a beadvány érvényét veszíti, ami nagyon is pozitív válasz az elhangzott követelésekre.

A sajtótájékoztatón John Lee Ka-chiu biztonsági miniszter elmondta: a hétfői összecsapások következtében 13 rendőrt kellett kórházba szállítani, akiket egy eddig azonosítatlan vegyszerrel – feltehetően lefolyótisztítóval – öntöttek le.

Lo Wai-chung rendőrbiztos visszautasította azokat a vádakat, miszerint a rendőrség szándékosan csalta volna csapdába a tüntetőket, hogy a kormányzati épületek megrongálásával elveszítsék az emberek szimpátiáját. Hangsúlyozta: a rendőrök nyolc órán át védték az épületkomplexumot, és csupán ideiglenesen vonultak vissza onnan stratégiai egyeztetésre, mielőtt helyi idő szerint hajnali egy óra előtt visszafoglalták a tüntetőktől, akik ellen paprikaspray-t és könnygázt vetettek be. Lo több incidenst is felsorolt, amelyek a visszavonulást indokolták.

A kínai sajtó hétfőn napközben nem számolt be a hongkongi tüntetésekről, a Hszinhua állami hírügynökség ugyan hosszú jelentést adott ki a városállam Kínához visszacsatolásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségről, de ebben szót sem ejtett a közben az utcákon zajló demonstrációról. A China Daily angol nyelvű kínai pártlap helyi idő szerint hétfőn este adott ki vezércikket az eseményekről, kiemelve, hogy a demonstrációk nem gyengítik meg az „egy ország, két rendszer” elvet, amely alapján Hongkong Kína elidegeníthetetlen részét képezi.

A Peking szócsövének tartott Global Times pedig keddi vezércikkében ítélte el a történteket, az erőszakos incidensekre és a kaotikus helyzet a város megítélésére tett negatív hatására helyezve a hangsúlyt.

A kiadatási törvény tervezete ellen szervezett – egyre sűrűsödő – tiltakozásokon a résztvevők több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel, akik gumibotokat, könnygázt és papriksapray-t vetettek be ellenük. A tüntetők a rendőröket túlkapásokkal vádolták, és június 21-én a rendőr-főkapitányság épülete körül is figyelemfelkeltő tiltakozást tartottak.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatásis státust élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, és azt a politikai menekültek ellen használná fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.