A Huawei-ügy miatt éledezik a kínai nacionalizmus

A kínai vezetésnek már nemcsak Donald Trump amerikai elnök vámháborús támadásait kell elhárítania, de kezelnie kell egy jól ismert társadalmi jelenséget, a szélsőséges nacionalizmust is. Ami egyre nagyobb gondot okoz, mivel az elmúlt napokban sem hagyott alább Washington harci kedve.

Buzna Viktor
2019. 05. 26. 7:33
A salesman shows a new Huawei P30 smartphone to a customer in Beijing
A hazafiak lecserélik nyugati mobiltelefonjaikat Fotó: Jason Lee Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csitulnak a kínai médiában az Egyesült Államokat támadó, egyes nyugati sajtótermékek által népuszítónak tartott vélemények. A kommunikációs manőverezés azt követően indult el, hogy múlt hét pénteken Trump utasítására feketelistára került a Huawei kínai telekommunikációs vállalat, súlyos következményekkel fenyegetve a nyugati üzleti partnereket. Válaszul több nagy amerikai és európai multi, közöttük a Google is felfüggesztette kapcsolatait a Huaweijel, igaz, csütörtökön Trump már megjegyezte, hogy egy sikeres kereskedelmi megállapodás esetén lazítana a drákói szigoron.

Azzal, hogy Trump elvágta a nyugati beszállítókat a Huaweitől, mély sebet ejtett a kínai telekommunikációs óriáson. A Google által fejlesztett Android operációs rendszerrel működött pél­dául az évente világszerte eladott kétszázmillió Huawei okostelefon. De a döntés következtében a telefonokba szerelt processzoroktól is elesett a vállalat.

Megérezte a veszélyt a kínai közvélemény, kitörő lelkesedéssel sietve a kínai gazdasági csoda szimbólumának számított cég támogatására. Amikor hétfőn a nyugati cégek sorra jelentették be döntéseiket, a kínai közösségi oldalon, a Vejpón (Weibo) 19 millió felhasználó követte a fejleményeket.

– Hajrá Kína, hajrá Huawei! – ez az egyik legnépszerűbb hozzászólás a közösségi oldalakon. Ennek szellemében virágzott a hazafias hangulat, a felhasználók a Huaweit éltették.

A hazafiak lecserélik nyugati mobiltelefonjaikat
Fotó: Reuters

Bár a kínai közvélemény nem csapott át szélsőséges Nyugat-ellenességbe, a pekingi vezetés tudja, hogy a nacionalizmus lobbanékony természetével vigyázni kell. Különösen, ha okostelefonokról van szó. Az elmúlt években ugyanis mindig a mobilok kerültek a nemzeti érzelmek középpontjába: 2016-ban, a Dél-kínai-tengeren kiújuló konfliktus miatt például Iphone termékeikkel üzentek a nacionalisták a vitatott vizeken áthajózó, Egyesült Államoknak. A YouTube-on a mai napig elérhetők azok a videók, amelyeken kínai felhasználók a hazafiasság jegyében ripityára törik telefonjaikat. A kínai állami média akkor is csillapítani kezdte a szélsőséges érzelmeket.

Most elsőnek a Huawei alapítója, Zsen Csengfej (Ren Zhengfei) üzent a kínai felhasználóknak. – A Huawei egy üzlet. Ha élvezik a termék használatát, vegyék meg, de ne csináljanak belőle politikát – mondta Zsen egy csütörtöki eseményen, egyben az újfent célkeresztbe került Apple-termékek védelmére kelt. A Huawei-vezér politikaellenes kijelentéseit ugyanakkor gyengíti, hogy tegnap a pekingi információs és ipari minisztérium közölte: a Huawei-botrány nyomán növelik az infokommuniká­ciós szektor állami támogatásait.

Tajvan szövetségesei állhatnak át

Egy vezető amerikai diplomata arra szólította fel a Kínai Köztársaság, vagyis Tajvan csendes-­óceáni szövetségeseit, hogy Peking nyomása ellenére tartsanak ki a szigetállam mellett. Patrick Murphy helyettes külügyi államtitkár ausztráliai látogatása során arról beszélt, hogy a Kínai Népköztársaság nagy erőfeszítéseket tesz a rivális Tajvan szövetségeseinek átállítására. Felidézve, hogy az elmúlt években több ország, például Panama és Szváziföld szakította meg kapcsolatait Tajvannal. Az amerikai diplomata figyelmeztetése arra utal, hogy Tajvan hat csendes-óceáni szövetségese gondolkodhat a váltáson. (B. V.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.