A hűtés miatt is melegebb lesz

Hossein Estiri, az amerikai Harvard Egyetem és Emilio Zagheni, a német Max Planck Demográ­fiai Kutatóintézet munkatársa szerint az emberek energiafelhasználása az életkorukkal emelkedik.

2019. 05. 23. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átlagéletkor világszerte nő, ami nemcsak a szociális jóléti rendszerek működésére jelent nagy kihívást, hanem az energiaellátásra, ezen keresztül az éghajlatváltozásra. Hossein Estiri, az amerikai Harvard Egyetem és Emilio Zagheni, a német Max Planck Demográ­fiai Kutatóintézet munkatársa szerint az emberek energiafelhasználása az életkorukkal emelkedik.

A kutatók az emberek jövedelmét, életkorát, valamint lakásának típusát és méretét vették figyelembe. Az amerikai adatokból az derült ki, hogy energiaigényünk gyerekkorunkban kezdve folyamatosan nő. Felnőttkorunkat elérve beáll egy szintre, majd a harmincas éveinkben újra emelkedik, a következő csúcsot 55 éves korunk körül érjük el. Néhány éves stagnálás után újabb bővülés veszi kezdetét – elsősorban a forróbb égövben lakókra igaz az utóbbi megállapítás.

Sokféleképpen védekezhetünk a kánikula ellen
Fotó: Bach Máté

Harmincas éveinkben az önálló otthonalapítás idejét éljük. Több térre van szükség, ahol elfér a nagyobb tévé, a két hűtő és a többi energiafaló dolog. Az USA melegebb régióiban az energiafelhasználás a 65 évesnél idősebbeknél – valószínűleg a kánikulai napokat elviselhetőbbé tevő légkondicionálás miatt – fokozódik. Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak a meleghullámok, a globális felmelegedés miatt ez a jelenség fokozódik. Az egyre több idős ember egyre több energiát használ lakása hűvösen tartásához, amivel hozzájárulnak a további felmelegedéshez, egészen addig, amíg minden energiánkat nem megújulóból nyerjük.

A legtöbb éghajlatváltozás-mérséklésre készült modell abból a feltételezésből indul ki, hogy az egyének energiafogyasztása változatlan marad, illetve csökken. A háztartások azonban nem úgy viselkednek, ahogy azt a kutatók modellezik. Catherine Mitchell, a brit Exeter Egyetem munkatársa szerint – gondolatait a New Scientist közölte – alapvető jelentőségű az épületek energiafelhasználása, de ez a tanulmány valószínűleg nem elég ahhoz, hogy az emberek megváltoztassák energiafelhasználási szokásaikat. A különböző korosztályok 1987 és 2009 közötti energiafelhasználását összegző tanulmány az Energy Research & Social Science lapban jelent meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.