A járvány áldozatainak emlékére tartottak gyásznapot Portugáliában

Portugáliában hétfőn nemzeti gyásznapot tartottak a Covid-19 betegség 2544 halálos áldozatának emlékére, miközben az ország nagyobbik része újabb karanténra készül, hogy megfékezze a koronavírus-járvány második hullámát.

Forrás: MTI2020. 11. 02. 16:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnöki palotában tartott gyászszertartáson, amely egyperces néma megemlékezéssel kezdődött, Marcelo Rebelo de Sousa elnök és António Costa miniszterelnök is részt vett. Félárbócra eresztették a portugál zászlót, és a csendőrségi díszőrség eljátszotta a nemzeti himnuszt.

António Costa hétfőn bejelentette, hogy egészségügyi szükséghelyzet elrendelését tervezi a kormány, hogy meghozhassák a járvány lassítása érdekében szükséges intézkedéseket.

„Azért javasoljuk a megelőző jellegű szükséghelyzet elrendelését, hogy feloldjuk a szombaton bejelentett és szerdán életbe lépő, a részleges karanténra vonatkozó korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos jogi kételyeket”

- mondta António Costa, miután tárgyalt az államfővel, aki a szükséghelyzet kihirdetésére jogosult, ha már konzultált a parlamenttel is.

Portugáliában a múlt héten haladta meg először a négyezres határt az új fertőzöttek és a negyvenet a halálos áldozatok napi száma.

Szerdától 7,1 millió portugál, azaz a lakosság mintegy hetven százaléka kerül ismét karanténba két hétre.

A mostani karantén mindazonáltal ott is enyhébb lesz, mint a tavaszi. Ahol lehetséges, kötelező lesz a távmunka, de az iskolák nyitva maradnak, akárcsak az éttermek és az üzletek, ez utóbbiaknak korábban kell zárniuk.

A mindenszentek táján szokásos gyülekezések elkerülése érdekében a kormány már megtiltotta a települések közötti indokolatlan utazásokat, és kötelezővé tette a maszk viselését az utcán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.