A járvány árnyékában szavaznak

A koronavírus-járvány a francia önkormányzati választások eredményére is kihatással lehet.

2020. 03. 15. 7:45
Campaign posters of Jean-Marc Pujol, Mayor of Perpignan, are seen in front of the city hall in Perpignan
Választási plakátok a déli Perpignanban Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új koronavírus okozta járvány a francia önkormányzati választások eredményére is kihatással lehet. A vasárnapi első forduló előtt közzétett felmérések arról árulkodnak, hogy a betegség miatti aggodalmak nagyon sok szavazót tántorítanak el attól, hogy leadják a voksukat. Az Ifop intézet kutatása szerint a választópolgárok 28 százaléka kifejezetten a koronavírus miatt marad otthon vasárnap, Párizsban ez az arány 36 százalék. Az alacsony részvétel márpedig nem Emmanuel Macron államfő pártjának, a centrista LREM-nek (teljes nevén: A Köztársaság Lendületben) kedvez, hiszen a távol maradók többsége fiatal és baloldali, illetve azokon a területeken élnek, ahol Macronék népszerűbbek. Az idősebbek ezzel szemben eltökéltebbek, noha a járvány őket veszélyezteti leginkább.

Választási plakátok a déli Perpignanban
Fotó: Reuters

– A járvány kezelése mindenesetre jót tett Macron megítélésének. Ezt annak is köszönheti, hogy Olivier Véran személyében egy fiatal és dinamikus egészségügyi minisztert nevezett ki nemrégiben, aki orvosként nem csupán szakmailag felkészült, de ügyes kommuniká­ciós szakembernek is bizonyult – mondta lapunk megkeresésére ­Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Mint mondta, három évvel ezelőtt történt megválasztása óta az államfőnek viszonylag kiegyensúlyozott a támogatottsága, saját szavazótábora nagyjából meg van elégedve az eddigi teljesítményével.

Fejérdy Gergely szerint gazdasági téren pozitív pályára állt Franciaország, a munkanélküliség visszaszorítására tett intézkedéseknek is meglátszik az eredménye, a nemzetközi politikai téren elért sikereit pedig jól reklámozza odahaza az elnök. A fran­ciák azonban azt is látják, hogy az általános közbiztonság egyre nagyobb problémát jelent a társadalom számára. Ez a téma a kampány során is előtérbe került.

A szakértő szerint Macronnak ­Marine Le Penen, a radikális jobboldal vezetőjén kívül nincs komoly kihívója, ám Le Pen nem tudja megszerezni a választópolgárok több mint felének a támogatottságát a két év múlva sorra kerülő elnökválasztáson. – Nem kizárt, hogy hosszú távon a jobbközépről lehet megszorongatni Macront, hiszen ez az a politikai térfél, amit nem sikerült teljesen maga alá gyűrnie. Az önkormányzati választások megerősíthetik a pozícióikat, mert Franciaországban ez a párt van legjobban beágyazva az önkormányzati struktúrákba – mondja az egykoron Nicolas Sarkozy által vezetett Republikánusokról. A 2016-ban alakult LREM ezzel szemben a tízezernél nagyobb lélekszámú települések közül csak minden negyedikben tudott listát állítani – írja a France 24 híroldal.

A felmérések szerint ugyanakkor az LREM szerzi meg országosan a legtöbb szavazatot, 18 százalékot, míg Marine Le Penék, a Republikánusok és a zöldek egyaránt 14 százalék körüli eredményre számíthatnak. Párizsban a szocialista polgármester, Anne Hidalgo nyerheti meg az első fordulót, a második kör eredménye megjósolhatatlan. A választásokat, úgy tűnik, a koronavírus ellenére megtartják, Macron szerint erre a demokrácia fenntartása érdekében van szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.