A járvány miatt hatvanmillió ember süllyedhet mélyszegénységbe

A Világbank becslése szerint a koronavírus-világjárvány miatt hatvanmillió ember süllyedhet mélyszegénységbe. A világ gazdasági teljesítménye zuhan, milliók veszítik el állásukat, s a legszegényebb országokon csattan az ostor, többek között a kereskedelmi bankok érdektelensége miatt.

Mártonffy Attila
2020. 05. 21. 10:12
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Laudium suburb in Pretoria
Kiszolgáltatottak. Kígyózó sorok az ételosztásnál Dél-Afrikában Fotó: Siphiwe Sibeko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ gazdasági teljesítménye mintegy öt százalékkal zuhan ebben az évben a Covid–19-járványnak tulajdoníthatóan, s milliók megélhetése, élete forog kockán az üzleti élet és egészségügyi rendszer összeomlása miatt. Leginkább a legszegényebb országok szenvedik el a pandémia következményeit: várhatóan hatvanmillió ember süllyed majd mélyszegénységbe, s ez megsemmisíti az elmúlt évek szegénységfelszámolására tett erőfeszítések eredményeit – idézi a BBC brit hírtelevízió David Malpasst, a Világbank elnökét.

A nemzetközi pénzintézet definíciója szerint a mélyszegénységben élő emberek kevesebb mint napi két dollárból kénytelenek élni.

A washingtoni központú nemzetközi hitelintézet 160 milliárd dollár segélyt és alacsony kamatozású hitelt különített el a szegény országok megsegítésére, s Malpass szerint már száz, a világ népességének hetven százalékát adó ország részesült válságfinanszírozásban. A Világbank elnöke továbbá kifejtette: ez az összeg még mindig kevés, és nincs megelégedve a kereskedelmi bankok magatartásával, ugyanis nemigen tüsténkednek a törlesztési könnyítések megadásában, s jelenleg a legszegényebb országoktól is behajtják az adósságot, mint eddig. Minderre Jamie Dimon, a JP Morgan befektetési bank vezérigazgatója csak annyit mondott, hogy a világjárvány végre ráébresztette az embereket egy méltányosabb társadalom létrehozásának szükségességére.

Az elmúlt időszakban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közösen dolgozott ki tervet a fejlődő országok adósságkezeléséről, amely a húsz legfejlettebb ipari államot tömörítő G20-csoportnak fennálló tartozások visszafizetését könnyíti meg az idei év vé­géig. A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna szerint David Malpass kedden méltatta a G20 kedvező hozzáállását a törlesztési moratóriumról, s egyidejűleg sürgette a magánhitelezők hasonló lépését. A teljes adósság elengedéséről azonban már óvatosabban fogalmazott. Szerinte az érintett országok vezetői majd egyszer leülnek és megtárgyalják a témát, attól füg­gően, hogy milyen mély és meddig tart a válság. – Lehetséges, hogy a moratóriumot kiterjesztjük vagy elengedjük bizonyos országok adósságát – mondta.

Kiszolgáltatottak. Kígyózó sorok az ételosztásnál Dél-Afrikában

A száz fejlődő országot átölelő világbanki válságkezelő segélyprogramon belül egyébként eddig személyes védőfelszereléseket szereztek be a frontvonalban dolgozó egészségügyieknek, az elkülönített összeg más részéből pedig a vállalakozásokat igyekeznek a víz fölött tartani. Malpass arra figyelmeztetett, hogy a globális karantén elzárja a kritikus ellátási forrásokat a szegény országoktól: megakadályozza a pénzátutalásokat, valamint a vásárlók és a turisták beutazását a fejlettebb világból. Áprilisban egyébként több mint száz nemzetközi jótékonysági és civil szervezet követelte, hogy tekintettel a koronavírus-járvány okozta gazdasági gondokra, engedjék el a fejlődő országok – köztük a világ legszegényebb országai – adósságának idei törlesztését. Számítások szerint a világ legszegényebb 69 államának ebben az évben 25,5 milliárd dollárt kell törleszte­niük különböző kormányoknak, nemzetközi pénzintézeteknek és magánhitelezőknek.

Tegnap António Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett az MTI szerint, hogy a koronavírus-világjárvány Afrika fejlődését is fenyegeti, és milliókat taszíthat mélyszegénységbe. A járvány fokozhatja a hosszú ideje fennálló egyenlőtlenségeket, az éhezést, az alultápláltságot és a lakosság betegségeknek való kitettségét – mutatott rá. Szolidaritásra kérte a nemzetközi közösséget, és jelezte: a kontinensnek kétszázmilliárd dollárra lenne szüksége, hogy megbirkózzon a válsággal. A főtitkár minden országot aktív szerepvállalásra buzdított az afrikai egészségügyi rendszerek és az élelmiszer-biztonság megerősítése, illetve a pénzügyi válság elkerülése érdekében.

Soha nem látott károkat okoz az emberiségnek a koronavírus

Konkrét jövőképet ismertet meg az emberekkel egy több nemzetközi szervezet által írt jelentés, amiből az is kiderül, hogy a világkereskedelemben akár 27 százalékos értékcsökkenés is bekövetkezhet. A dokumentum mindemellett kitér a társadalmi hatásokra is, például hogy az újfajta koronavírus több tízmillió embert fog mélyszegénységbe taszítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.