A jobboldal felemelkedését eredményezte a bevándorlás

Euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártjával betonozza be magát a holland politikai elitbe Thier­ry Baudet. A mindössze 36 éves politikus a Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű, mindössze három éve alapított tömörülésével több szavazatot szerzett a tartományi választásokon, mint Mark Rutte miniszterelnök liberális pártja. A négypárti hágai kormánykoalíciónak majdnem mindegyik tagja vesztett mandátumokat, így megszűnt a többségük a szenátusban.

2019. 03. 22. 15:00
Provincial Council elections
Thierry Baudet: A jelenlegi vezetők arroganciája és ostobasága felelős a kialakult helyzetért Fotó: MTI/EPA–Bart Maat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az FvD a tartományi választásokon aratott győzelme a jelenlegi holland vezetők arroganciájának és ostobaságának büntetése – summázta győzelmi beszédében az eredményeket Thierry Baudet, hangsúlyozva: bevándorlásellenes tömörülése mindössze három év alatt az egyik legnagyobb politikai erővé nőtte ki magát az országban, ez pedig azt jelzi, megindult a változás.

A fiatal politikus nem a levegőbe beszél: a csaknem végleges szavazatszámlálás szerint pártja 16 százalékot ért el a voksoláson, így 12 helyre számíthat majd a 75 fős szenátusban, a holland parlament felsőházában. Azaz pontosan ugyanannyira, mint a Mark Rutte miniszterelnök vezette liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), amely – kisebb megszakításokkal – 43 éve tagja a különböző kormánykoalícióknak. Az eddigi 38 helyett ráadásul csak 31 mandátuma lesz a felsőházban a négypárti kormánykoalíciónak, amelynek majdnem mindegyik tagja visszaesett: a VVD 13 helyett 12-t, a liberális D66 tíz helyett hetet, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 12 helyett 8-at szerzett az MTI szerint, miközben a Keresztény Unió (CU) három mandátumról négyre erősödött.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kormányzó szövetségnek külső támogatásra lesz szüksége az alsóházban már elfogadott törvények szenátusi jóváhagyásához. De a BBC megjegyzi: a felsőház jogkörei viszonylag korlátozottak, a szenátorok ugyanis nem terjeszthetnek be törvényjavaslatokat vagy módosításokat a képviselőházban már elfogadott törvényekhez, azoknak csupán elfogadásukról vagy elutasításukról dönthetnek. Baudet mindenesetre előre jelezte, mindenfajta együttműködés lehetőségét kizárja a jelenlegi politikai elittel, szerinte ugyanis „azok pusztítanak el, akiknek védelmeznie kellene bennünket”. Mark Rutte miniszterelnök arról beszélt, hogy konstruktív tárgyalásokban bízik, legyenek a partnerek jobb- vagy baloldaliak. Némi öniróniával ugyanakkor ő maga is elismerte, hogy ez sok kávéivást és még több telefonhívást fog jelenteni.

Thierry Baudet: A jelenlegi vezetők arroganciája és ostobasága felelős a kialakult helyzetért
Fotó: MTI/EPA–Bart Maat

A tartományi választások pár nappal azután lesznek, hogy egy török származású férfi több jel szerint terrorista indíttatásból agyonlőtt három embert Utrechtben. Szakértők korábban úgy értékelték, hogy a támadásból nagy hasznot húzhat a merényletért a kormányt felelőssé tevő FvD és a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) egyaránt. A két párt ideológiai hasonlósága ellenére azonban a PVV vesztesen került ki a voksolásból, a mostani kilenc helyett mindössze öt mandátumra számíthat a szenátusban.

A Szabadságpárt vezetője ugyanakkor sportszerűen nyilatkozott az eredmények közzétételekor: mint fogalmazott, elégedett az eredményekkel, főleg annak fényében, hogy „egy a miénkhez hasonló párt több mint tíz mandátumot tudhat magáénak”. – A veszteségünk korlátozott – fogalmazott Wilders, akinek háttérbe szorulása régóta témát szolgáltat az európai sajtónak. Az okok között leginkább a botrányos, morális határokat feszegető megnyilatkozásait említik, amelyhez képest Baudet képes volt az értelmiségi, ámde szintén bevándorlásellenes szavazókhoz is utat találni.

Mindenesetre mindkét politikust számos vád érte az elmúlt napokban, amiért az utrechti merénylet után nem szüneteltették a kampányukat, hanem felhasználták azt ideológiájuk erősítésére. Baudet például Twitteren azt írta: „Az egymást követő Rutte-kormányok nyitva hagyták a határainkat, beengedve több százezer, a miénktől teljesen eltérő kultúrájú embert.” A tartományi választások egyben a felsőház tagjainak kijelöléséhez is vezetnek Hollandiá­ban: ezen közvetlenül választott tartományi képviselők döntik el, hogy kik ülnek majd a szenátori karosszékekbe. A 75 tagú felsőház szerepe, hogy politikai ellensúlyt adjon a képviselőháznak: valamennyi törvényt ellen kell jegyeznie. A szenátorokat május végén választják majd meg.

Tisztázatlan indítékok

Terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossággal gyanúsítják az utrechti villamoson végrehajtott, három halottal járó hétfői lövöldözés elkövetőjét, de más lehetséges indítékot sem zárnak ki, azok továbbra is nyomozás tárgyát képezik – közölte tegnap az illetékes holland ügyészség. Elmondásuk szerint arra keresik a választ, hogy a gyanúsított, Gökmen Tanis kizárólag terrorista indítékból támadott-e, vagy cselekedetének személyes problémákból származó motívumai is vannak, radikalizált ideológiával kombinálva. Közölték: még mindig nem világos, hogy köze lehet-e a támadáshoz annak az embernek, akit a támadással összefüggésben letartóztattak. Az eddigi vizsgálati eredmények azonban egyelőre azt valószínűsítik, hogy a 37 éves, török származású elkövető egyedül tervelte ki és hajtotta végre a támadást. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.