A jövőt tervezik Közép-Ázsiában is

Kazahsztán nem különösebben sűrűn lakott vidék, ezért a vírusfertőzések az emberi kapcsolatok viszonylagos ritkasága miatt kevésbé tudnak elharapózni, de a két legnagyobb metropoliszt, Almatit és a fővárost, Nurszultant lezárják.

2020. 03. 23. 6:50
Employees attach a Kazakh state flag inside the monument Baiterek in central Nur-Sultan
Kifeszítik a nemzeti lobogót a Bajterek kilátón Fotó: REUTERS/Valentyn Ogirenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazahsztánban az ország két legnagyobb városát, Almatit és a fővárost, Nurszultant lezárják, ahogy nem lesz légi és vasúti közlekedés, a két nagyváros lakossága pedig ugyan elhagyhatja otthonát, de a bevásárlóközpontok, a mozik és a sportlétesítmények zárva lesznek. A két város között ezer kilométer van, ez 12 óra vonattal. Az ország 2,7 millió négyzetkilométeres területén összesen 19 millióan élnek, ebből Almati 2,7 millióval, Nurszultan egymillióval veszi ki a részét. Innen is sejthető, hogy Kazahsztán nem különösebben sűrűn lakott vidék, ami azt is jelentheti, hogy a vírusfertőzések az emberi kapcsolatok viszonylagos ritkasága miatt kevésbé tudnak elharapózni. Itt is felütötte a fejét ugyanakkor a vírus, épp Almatiban. Kazahsztán bevételeinek alapja az olaj, amely viszont ma már csak 26 dollárba kerül hordónként, így gazdaságvédelmi akciótervet jelentettek be Nurszultanban.

Kifeszítik a nemzeti lobogót a Bajterek kilátón
Fotó: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Az alapvető élelmiszerek biztosítása érdekében az állami hitelkeretet az eddigi 600 milliárd tengéről ezermilliárdra emelik fel (egy tenge 0,8 forintot ér), az erre vonatkozó kamat 13-15 százalékról hat százalékra csökken. Az agrártermékeket importáló vállalatok számára nem lesz áfafizetési kötelezettség. A kormány 300 milliárd tengét különített el infrastruktúra-fejlesztésre, amellyel 120 ezer embernek tud munkát adni, akik kizárólag kazah állampolgárok lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.