A kedvező uniós költségvetés elfogadása a cél

A visegrádi csoportban (V4) minap megkezdődött lengyel elnökség célja az, hogy az Európai Unió 2021–2027-es költségvetési kerete kedvező legyen a térség országai számára – közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Forrás: MTI2020. 07. 02. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg a tárgyalóasztalra tett, az Európai Tanács július 17–18-i csúcstalálkozóján megvitatandó költségvetési tervezetet a szóvivő a Radio Warszawa katolikus rádióban nagyon előnyösnek nevezte.

Értékelése szerint a költségvetést, valamint az európai gazdaság koronavírus-járvány utáni fellendítését célzó helyreállítási alapról a kompromisszumos megoldásokat Németország és Franciaország is támogatja, és jó kilátások vannak arra, hogy a – mint fogalmazott – „fösvényekkel” (néhány nettó befizető országgal) is sikerül majd dűlőre jutni az egész Európa számára hasznos megoldásról.

A „jó” uniós költségvetés elfogadását a következő hónapokban Müller a szerdán hivatalosan megkezdődött, egy évig tartó lengyel V4-elnökség fő céljának is nevezte. A V4 feladata jelenleg az, hogy rámutasson azokra a különbségekre, amelyek a nyugat- és a közép-európai országokat korábban elválasztó vasfüggönyből adódnak, és hogy „Európa megértse azokat a kihívásokat, amelyek előtt térségünk e különbségek miatt áll” – szögezte le a szóvivő.

A lengyel külügyi tárca honlapján olvasható V4-es elnökségi program szerint az uniós költségvetési tárgyalások regionális koordinációja mellett a csoport prioritásai közé tartozik az emberek közötti hétköznapi kapcsolatok támogatása a járvány, a határnyitás után. Mélyíteni akarják az együttműködést a digitalizáció, a biztonságpolitika, az infrastrukturális fejlesztések terén is, a külkapcsolatokban kiemelik a nyugat-balkáni térség uniós integrációja és a keleti partnerség támogatását.

A lengyel elnökség ünnepi átvételére pénteken kerül sor Varsóban. A V4 miniszterelnökeinek aznapi csúcstalálkozója elején Andrzej Duda elnök is felszólal a lengyel államfői hivatal közlése szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.