A Kelet is részt venne a munkában

Miután a nyugati kultúra egyik patinás szimbóluma szinte megsemmisült a hétfői tragikus tűzesetben, Japán és Kína is robotokkal sietne a Notre-­Dame restaurátorainak segítségére.

Buzna Viktor
2019. 04. 18. 16:27
A drone is seen near Notre-Dame Cathedral after a massive fire devastated large parts of the gothic structure in Paris
A légi felderítésben már vizsgázott a technika Fotó: REUTERS/Benoit Tessier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a nyugati kultúra egyik patinás szimbóluma szinte megsemmisült a hétfői tragikus tűzesetben, Japán és Kína is robotokkal sietne a Notre-­Dame restaurátorainak segítségére. Hírek szerint egyes technológiáik már a tűzoltók munkáját is segítették. Kínában gyártott drónok végezték ugyanis el a légi felderítést, a párizsi tűzoltóság szóvivője külön megemlítette a pilóta nélküli repülőgépek hatékonyságát. A Kínai Kommunista Párt angol nyelvű lapja, a Global Times azonban ennek ellenére kérdőre vonta Párizst. A lap főszerkesztője, Hu Hszi-csin (Hu Xijin) videóüzenetben figyelmeztetett: a francia államnak sokkal jobban kellene vigyáznia az európai kultúra értékeire. Egyben jelezte, érthetetlen számára, hogy „egy eldobott cigarettacsikk” ilyen pusztításokat okozhat.

A légi felderítésben már vizsgázott a technika
Fotó: REUTERS/Benoit Tessier

Japán is jelezte, igény esetén szívesen részt vesz a katedrális felújításában. Tegnap a Jiji News hírportál már arról számolt be, Tokió technológiával támogathatja a Notre-Dame renoválását. A hírportál szerint megkezdődött az egyeztetés, egyelőre a konkrét, mindenekelőtt tűzvédelmi rendszerek átadása, valamint szakértői támogatás került szóba. Tegnap több cikk is megjelent a sajtóban a székesegyház felújításának technológiai támogatásáról. Ezek szerint számos, hasonló helyreállításkor használható gép létezik, s különösen járatos e területen Japán, ahol a ­2011-es fukusimai tragédia után kapott lendületet a fejlesztés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.